Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Najpierw fajna zagadka:


A tutaj związaną z tym ciekawostka:


Czy pojazd napędzany tylko wiatrem może jechać dokładnie z wiatrem (ten sam kierunek co powietrze względem ziemi) ale szybciej od tego wiatru, który go pcha?
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: Dudas »

Skoro czerpie energie tylko i wyłącznie z wiatru(pomijamy nierówności terenu) to wydaje się że nie może jechać szybciej niż wiatr, bo nie dość że nie byłby napędzany, to byłby zatrzymywany poprzez względne poruszanie się w stronę przeciwną do powietrza. Ewentualnie mógłby się rozpędzić przy jakimś wietrze i mając pewną prędkość, wiatr mógłby przestać wiać tak mocno, przez co przez chwilę pojazd będzie jechał szybciej niż wiatr
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Dudas pisze:Skoro czerpie energie tylko i wyłącznie z wiatru(pomijamy nierówności terenu) to wydaje się że nie może jechać szybciej niż wiatr, bo nie dość że nie byłby napędzany, to byłby zatrzymywany poprzez względne poruszanie się w stronę przeciwną do powietrza.

Linijka pcha wózek, który posuwa się szybciej niż linijka:


Dlaczego powietrze nie może pchać wózka który posuwa się szybciej niż powietrze?
Dudas pisze:Ewentualnie mógłby się rozpędzić przy jakimś wietrze i mając pewną prędkość, wiatr mógłby przestać wiać tak mocno, przez co przez chwilę pojazd będzie jechał szybciej niż wiatr
Chodzi o stały wiatr i stalą prędkość pojazdu.
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: Dudas »

A.T. pisze: Dlaczego powietrze nie może pchać wózka który posuwa się szybciej niż powietrze?
Ponieważ wtedy wózek porusza się pod wiatr, a z doświadczenia wiemy że poruszając się pod wiatr hamujemy
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Dudas pisze:
A.T. pisze: Dlaczego powietrze nie może pchać wózka który posuwa się szybciej niż powietrze?
Ponieważ wtedy wózek porusza się pod wiatr, a z doświadczenia wiemy że poruszając się pod wiatr hamujemy
"Pod wiatr" znaczy dla ciebie: "z punktu widzenia wózka powietrze się cofa"? Linijka tez się cofa z punktu widzenia tego wózka:

Ale jakoś go nie hamuje tylko popycha.

Zastanów się czy "z wiatrem szybciej niz wiatr" to naprawdę taka sama sytuacja jak "pod wiatr". Prędkość powietrza względem wózka jest taka sama, ale co z prędkością ziemi względem wózka?
Dudas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 333
Rejestracja: 4 lis 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 75 razy

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: Dudas »

Interesuje nas tylko i wyłącznie prędkość względna powietrza i wózka, bo to jest właśnie to co odczuwamy jako wiatr. Nie jestem pewien co do filmiku ale wydaję mi się, że cały trick polega na różnicy wielkości kół, ale na pewno to nie mam pojęcia. W każdym razie jeżeli poruszasz się w przeciwnym kierunku niż wiatr (a tak jest poruszając się szybciej niż wiatr, tj cząsteczki powietrza) to natrafiasz na opór powietrza.
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Dudas pisze:Interesuje nas tylko i wyłącznie prędkość względna powietrza i wózka,
Pojazd ma kontakt z dwoma rzeczami: powietrzem i ziemią. Dlaczego tylko powietrze ma być istotne.
Dudas pisze:bo to jest właśnie to co odczuwamy jako wiatr.
To jest "odczuwany wiatr". Ale wózek ma kontakt z ziemia i powietrzem które poruszają się względem siebie. To jest ten "normalny wiatr".
Dudas pisze:Nie jestem pewien co do filmiku ale wydaję mi się, że cały trick polega na różnicy wielkości kół, ale na pewno to nie mam pojęcia.
Nie całkiem. Ale dlaczego tego samego triku nie można zastosować z powietrzem zamiast linijki?
Dudas pisze:W każdym razie jeżeli poruszasz się w przeciwnym kierunku niż wiatr (a tak jest poruszając się szybciej niż wiatr, tj cząsteczki powietrza) to natrafiasz na opór powietrza.
Opory zawsze są. Wózek pod linijka tez je ma.
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Dudas pisze:Skoro czerpie energie tylko i wyłącznie z wiatru(pomijamy nierówności terenu) to wydaje się że nie może jechać szybciej niż wiatr,

Pojazd z pasażerem osiągnął ponad 2 x prędkość wiatru (jadąc
dokładnie z wiatrem):


http://www.youtube.com/watch?v=c5VlX-xEk00
Dudas pisze:Ewentualnie mógłby się rozpędzić przy jakimś wietrze i mając pewną prędkość, wiatr mógłby przestać wiać tak mocno, przez co przez chwilę pojazd będzie jechał szybciej niż wiatr
Na drugim filmie jedzie 1:30 min szybciej niż wiatr.
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 979
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: Fibik »

Ciekawe.
Mam pomysł - zasilania samochód z turbiny wiatrowej.

Przy 100 km/h opór jest duży, np. maluch musi pracować pełną mocą silnika żeby utrzymać taką prędkość (z 20 kW).

Ale jeśli wystawimy z przodu wiatrak, wtedy powierzchnia natarcia nie zmieni się, czyli opór nie wzrośnie, a wiatrak się kręci - daje moc właśnie dokładnie taką, jaką potrzeba do pokonania oporów (albo prawie, w każdym razie porównywalną, co można wyliczyć).

Dziwne. Z tego wynikałoby że można jechać, np. autostradą lub szybkimi drogami, praktycznie za darmo.

Czyżby opór turbiny przekraczał tu siłę wiatru? Raczej nie.
A dodatkowo mamy jeszcze za turbiną prędkość wiatru do trzech razy mniejszą, zatem względem ziemi jest wiatr.

Zatem możemy zastosować napęd na śmigło - w stylu tego mechanizmu wyprzedzającego wiatr.
Niech będzie tam wiatr za turbiną 0.5 ze 100 km/h = 50km/h, odpychamy powietrze do tyłu i zyskujemy 2 razy, bo napędzamy z kółek (plus z turbiny z przodu).
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Fibik pisze:Ciekawe.
Mam pomysł - zasilania samochód z turbiny wiatrowej.

Przy 100 km/h opór jest duży, np. maluch musi pracować pełną mocą silnika żeby utrzymać taką prędkość (z 20 kW).

Ale jeśli wystawimy z przodu wiatrak, wtedy powierzchnia natarcia nie zmieni się, czyli opór nie wzrośnie, a wiatrak się kręci - daje moc właśnie dokładnie taką, jaką potrzeba do pokonania oporów (albo prawie, w każdym razie porównywalną, co można wyliczyć).

Dziwne. Z tego wynikałoby że można jechać, np. autostradą lub szybkimi drogami, praktycznie za darmo.

Czyżby opór turbiny przekraczał tu siłę wiatru? Raczej nie.
A dodatkowo mamy jeszcze za turbiną prędkość wiatru do trzech razy mniejszą, zatem względem ziemi jest wiatr.

Zatem możemy zastosować napęd na śmigło - w stylu tego mechanizmu wyprzedzającego wiatr.
Niech będzie tam wiatr za turbiną 0.5 ze 100 km/h = 50km/h, odpychamy powietrze do tyłu i zyskujemy 2 razy, bo napędzamy z kółek (plus z turbiny z przodu).
Nie ma co kombinować. Jak nie ma wiatru rzeczywistego (różnica prędkości miedzy ziemią a masą powietrza), to nie ma źródła energii. Jak jest wiatr rzeczywisty to niezależnie od własnej prędkości można go zwolnic i zebrać jego energie. Lokalny wiatr rzeczywisty wytworzony podmuchem pojazdu nic ci nie da. Zeby go wytworzyć tracisz więcej energii niż z niego wyciągniesz.

North American Land Sailing Association zatwierdziła rekord tego ze śmigłem. 2.8 x prędkość wiatru z wiatrem:

Kod: Zaznacz cały

http://www.nalsa.org/DownWind.html
Fibik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 979
Rejestracja: 27 wrz 2005, o 22:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 75 razy

Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: Fibik »

Nie musisz wyciągać.
Rozpędzasz się tylko, a potem jedziesz za darmo, bo odzyskujesz na turbinie to co tracisz na oporach -
na turbinie opór pracuje.

No, a dalej - za turbiną masz już mniejszy wiatr, więc realny, bo względem jezdni, np.: v - 0.5v = 0.5v;
Na tym 0.5 v jedzie ten wózek, przekładnia ponad 2 razy, więc będzie już ponad v... hihi!
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Re: Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

Nowe video na ten temat:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=jyQwgBAaBag


Druga cześć:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=yCsgoLc_fzI
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: matmatmm »

Czy tylko ja uważam, że eksperyment na bieżni nijak ma się do rzeczywistego eksperymentu?

wyjaśnienie:    
opinia o całym eksperymencie:    
A.T.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 31 sty 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mars

Re: Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: A.T. »

matmatmm pisze: 13 lip 2021, o 21:44 w pewnym momencie pojazd porusza się z prędkością równą prędkości wiatru,
Dokładnie tą sytuacje symuluje bieżnia: Zasada względności Galileusza
matmatmm pisze: 13 lip 2021, o 21:44 Otóż wiatrak jest najprawdopodobniej skonstruowany w ten sposób, że napędza go wiatr wiejący z różnych kierunków (być może nawet przeciwny do kierunku jazdy).
To nie jest wiatrak napędzany wiatrem pozornym, tylko śmigło napędzane przez kola.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2284
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 351 razy

Re: Dokładnie z wiatrem, szybciej niż wiatr

Post autor: matmatmm »

Masz rację. Zupełnie źle zrozumiałem działanie tego pojazdu.
ODPOWIEDZ