1. \(\displaystyle{ \sin 5x}\)
2. \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{3}}\)
Dięki za pomoc
Okres podstawowy funkcji trygonometrycznych.
-
arigo
- Użytkownik

- Posty: 813
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Okres podstawowy funkcji trygonometrycznych.
witam
1. \(\displaystyle{ \sin 5x}\)
funkcja ta ma 5 razy wieksza czestotliwosc wiec jej okres jest 5 razy mniejszy od okresu funkcji podstawowej i wynosi \(\displaystyle{ 2\frac{\pi}{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{3}}\)
analogicznie z tego samego powodu okres jest 3 razy wiekszy od okresu funkcji podstawowej i wynosi \(\displaystyle{ 3\pi}\)
pozdrawiam
1. \(\displaystyle{ \sin 5x}\)
funkcja ta ma 5 razy wieksza czestotliwosc wiec jej okres jest 5 razy mniejszy od okresu funkcji podstawowej i wynosi \(\displaystyle{ 2\frac{\pi}{5}}\)
2. \(\displaystyle{ \tg \frac{x}{3}}\)
analogicznie z tego samego powodu okres jest 3 razy wiekszy od okresu funkcji podstawowej i wynosi \(\displaystyle{ 3\pi}\)
pozdrawiam