Układ wygląda następująco:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\log x-\log y=7\\\log x+\log y=5\end{array}\right.}\)
Czy mogę od razu dodać kolumnami i napisać:
\(\displaystyle{ 2\log x=12\, \Longrightarrow\, \log x^2=12}\)
No ale jak 12 zamienić na postać logarytmiczną?
Proszę pomożcie!
Rozwiąż układ równań logarytmicznych
Rozwiąż układ równań logarytmicznych
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\log x-\log y=7\\\log x+\log y=5\end{array}\right.}\)
Dodajemy stronami i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2\log x = 12}\)
\(\displaystyle{ \log x = 6}\)
Z definicji logarytmu mamy:
\(\displaystyle{ x = 10^6}\)
Pozostaje:
\(\displaystyle{ \log x - \log y = 7}\)
\(\displaystyle{ 6 - \log y = 7}\)
\(\displaystyle{ \log y = -1}\)
Z definicji:
\(\displaystyle{ y = 10^{-1}}\)
Pozdrawiam, GNicz ?
Dodajemy stronami i otrzymujemy:
\(\displaystyle{ 2\log x = 12}\)
\(\displaystyle{ \log x = 6}\)
Z definicji logarytmu mamy:
\(\displaystyle{ x = 10^6}\)
Pozostaje:
\(\displaystyle{ \log x - \log y = 7}\)
\(\displaystyle{ 6 - \log y = 7}\)
\(\displaystyle{ \log y = -1}\)
Z definicji:
\(\displaystyle{ y = 10^{-1}}\)
Pozdrawiam, GNicz ?
- Zlodiej
- Użytkownik

- Posty: 1627
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozwiąż układ równań logarytmicznych
Można też tak:
Jeśli poodejmujemy te logarytmy i pododajemy w swoich równościach, otrzymamy układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=10^7\\ xy=10^5\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^7y\\ xy=10^5\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^7y\\ y^2=10^{-2}\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^6\\ y=10^{-1}\end{array}\right.}\)
Jeśli poodejmujemy te logarytmy i pododajemy w swoich równościach, otrzymamy układ równań:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{x}{y}=10^7\\ xy=10^5\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^7y\\ xy=10^5\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^7y\\ y^2=10^{-2}\end{array}\right.}\)
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}x=10^6\\ y=10^{-1}\end{array}\right.}\)
