Hipoteza Goldbacha
Hipoteza Goldbacha
prawdę powiedziawszy, nie wiem do jakiej kategorii powinnam zakwalifikować moje pytanie, ale interesuje mnie, czy ktoś z Was jest w stanie pomóc mi w sprawie hipotezy Goldbacha...ponieważ jakiś czas temu zainteresowałam się tym, jakże łatwym z pozoru stwierdzeniem...będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź...
Ostatnio zmieniony 29 sty 2010, o 21:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Hipoteza Goldbacha
chciałabym się dowiedzieć, z kim mogłabym na ten temat porozmawiać, bo zainteresowałam się tą hipotezą i chciałabym spróbować ją potwierdzić wzorem, dlatego poszukuję Kogoś kompetentnego i z dużą wiedzą matematyczną...
- smigol
- Użytkownik

- Posty: 3411
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 353 razy
Hipoteza Goldbacha
Pogadaj na przykład z Terence Tao. Pewnie teraz, po załatwieniu Ciągów arytmetycznych, zajmuje się Goldbachem.
Ostatnio zmieniony 24 sty 2010, o 19:29 przez smigol, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Piotr Rutkowski
- Użytkownik

- Posty: 2086
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
Hipoteza Goldbacha
To może spróbuję delikatnie podpowiedzieć:letum666 pisze:chciałabym się dowiedzieć, z kim mogłabym na ten temat porozmawiać, bo zainteresowałam się tą hipotezą i chciałabym spróbować ją potwierdzić wzorem, dlatego poszukuję Kogoś kompetentnego i z dużą wiedzą matematyczną...
Sięgając do źródłosłowia powinnaś zauważyć drobną różnicę miedzy hipotezą, a twierdzeniem. To pierwsze wskazuje, że nikt na dzień dzisiejszy nie potrafi przeprowadzić dowodu lub obalić hipotezy
Nie sądzę żeby ktokolwiek był w stanie zaoferować ci taką pomoc.
Z tego co mi wiadomo w ciągu ostatnich kilkunastu lat coś się ruszyło w sprawie słabej hipotezy Goldbacha, ale jak dotąd nie wiadomo nic na pewno.
Hipoteza Goldbacha
rozumiem...i zdaję sobie sprawę, że to jest trudny temat, ale chciałabym jak najwięcej się dowiedzieć o tej hipotezie...
w każdym razie dziękuję za Wasze odpowiedzi
w każdym razie dziękuję za Wasze odpowiedzi
Hipoteza Goldbacha
Dziwne nie mogę zakładać nowych tematów ani odpowiedzieć inaczej niż "szybka odpowiedzią" -_-
Mam pytanie właśnie odnośnie hipotezy Goldbaha. Czy opisując to zagadnienie można używać określeń "<jakaś liczba> jest równa ilości liczb pierwszych znajdujących się między taką i taką liczbą (na osi)" ??
Bo takie coś widziałem. Czy patrząc na hipotezę Goldbacha można zakładać że wiadome jest ile jest liczb pierwszych w dowolnym przedziale???? Jak myślicie???? To nie jest przegięcie??
Mam pytanie właśnie odnośnie hipotezy Goldbaha. Czy opisując to zagadnienie można używać określeń "<jakaś liczba> jest równa ilości liczb pierwszych znajdujących się między taką i taką liczbą (na osi)" ??
Bo takie coś widziałem. Czy patrząc na hipotezę Goldbacha można zakładać że wiadome jest ile jest liczb pierwszych w dowolnym przedziale???? Jak myślicie???? To nie jest przegięcie??
Hipoteza Goldbacha
Wszystkich chętnych do rozmowy o HIPOTEZIE GOLDBACHA zapraszam na korespondencję e-mailową
Zajmuję się poszukiwaniem wzorów ciągów - liczbami pierwszymi interesuje się od najmłodszych lat.
Co do ilości liczb pierwszych w przedziale istnieją wzory szacunkowe podające taką ilość
Pozdrawiam
Artur
Zajmuję się poszukiwaniem wzorów ciągów - liczbami pierwszymi interesuje się od najmłodszych lat.
Co do ilości liczb pierwszych w przedziale istnieją wzory szacunkowe podające taką ilość
Pozdrawiam
Artur
Ostatnio zmieniony 19 maja 2013, o 21:24 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie zamieszczaj linków reklamowych w miejscach do tego nieprzeznaczonych.
Powód: Nie zamieszczaj linków reklamowych w miejscach do tego nieprzeznaczonych.
-
witkal77
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gostynin
- Pomógł: 1 raz
Hipoteza Goldbacha
Witam!rmcs pisze:Wszystkich chętnych do rozmowy o HIPOTEZIE GOLDBACHA zapraszam na korespondencję e-mailową
Zajmuję się poszukiwaniem wzorów ciągów - liczbami pierwszymi interesuje się od najmłodszych lat.
Co do ilości liczb pierwszych w przedziale istnieją wzory szacunkowe podające taką ilość
Pozdrawiam
Artur
Hipotezą Goldbacha zajmuję się wiele lat,ale by Panu zaoszczędzić czasu napiszę do jakich wniosków doszedłem.
Hipoteza Goldbacha nie jest fundamentalna w znaczeniu rozmieszczenia liczb pierwszych.Fundamentalną hipotezą,pokazującą ukrytą zasadę rozmieszczenia liczb pierwszych i ukazującą jej niewątpliwe piękno jest hipoteza o tzw.średnich ,którą pozwolę sobie zacytować:
Każda liczba naturalna większa od 3 jest średnią arytmetyczna dwóch liczb pierwszych(moga być te same)
Przekładając na prosty język oznacza to ,że dla każdej liczby naturalnej większej od 3 istnieją takie liczby pierwsze,ktorych odległość od danej jest jednakowa.Słuszność hipotezy o średniej automatycznie udowadnia hipotezę Goldbacha.A jak pokzać ,że hipoteza o średnich jest słuszna to już dłuższa rozmowa.Pozdrawiam.
Witold Kalinowski
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Hipoteza Goldbacha
Przecież to równoważne stwierdzenia.witkal77 pisze:Hipoteza Goldbacha nie jest fundamentalna w znaczeniu rozmieszczenia liczb pierwszych.Fundamentalną hipotezą,pokazującą ukrytą zasadę rozmieszczenia liczb pierwszych i ukazującą jej niewątpliwe piękno jest hipoteza o tzw.średnich ,którą pozwolę sobie zacytować:
Każda liczba naturalna większa od 3 jest średnią arytmetyczna dwóch liczb pierwszych(moga być te same)
-
witkal77
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gostynin
- Pomógł: 1 raz
Hipoteza Goldbacha
Jeżeli zbiór liczb naturalnych jest tożsamy ze zbiorem liczb parzystych to masz rację.Althorion pisze:Przecież to równoważne stwierdzenia.witkal77 pisze:Hipoteza Goldbacha nie jest fundamentalna w znaczeniu rozmieszczenia liczb pierwszych.Fundamentalną hipotezą,pokazującą ukrytą zasadę rozmieszczenia liczb pierwszych i ukazującą jej niewątpliwe piękno jest hipoteza o tzw.średnich ,którą pozwolę sobie zacytować:
Każda liczba naturalna większa od 3 jest średnią arytmetyczna dwóch liczb pierwszych(moga być te same)
Ale ponieważ tak nie jest Hipoteza Goldbacha wynika z hipotezy o średniej a nie odwrotnie.
Hipoteza o średniej dotyczy liczb naturalnych a hipoteza Goldbacha liczb parzystych.
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Hipoteza Goldbacha
W hipotezie o średniej masz, że liczby naturalne od czwórki w górę są średnią arytmetyczną dwóch liczb pierwszych:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\substack{n\in\NN\\n > 3}} \bigvee_{p, q \in \mathbb{P}} n =\frac{p+q}{2}}\)
W hipotezie Goldbacha że każda liczba parzysta większa od dwóch jest sumą dwóch liczb pierwszych:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\substack{n\in\NN\\n > 1}} \bigvee_{p, q \in \mathbb{P}} 2n = p + q}\)
Nie widzę niestety różnicy pomiędzy tymi hipotezami.
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\substack{n\in\NN\\n > 3}} \bigvee_{p, q \in \mathbb{P}} n =\frac{p+q}{2}}\)
W hipotezie Goldbacha że każda liczba parzysta większa od dwóch jest sumą dwóch liczb pierwszych:
\(\displaystyle{ \bigwedge_{\substack{n\in\NN\\n > 1}} \bigvee_{p, q \in \mathbb{P}} 2n = p + q}\)
Nie widzę niestety różnicy pomiędzy tymi hipotezami.
-
witkal77
- Użytkownik

- Posty: 57
- Rejestracja: 6 lis 2010, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: gostynin
- Pomógł: 1 raz
Hipoteza Goldbacha
To co napisałeś wszystko jest prawdą,tyle tylko ,że ja twierdzę ,że hipoteza o średnich jest bardziej uniwersalna od hipotezy Goldbacha.Prosty przykład:z hipotezy o średniej automatycznie otrzymujesz dowód tw.Bertranda-Czebyszewa a sprobuj to zrobić z Goldbacha.Tyle i aż tyle.Prostota to też cnota matematyki.Oczywiście rozmawiamy o hipotezach.


