Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
..funkcji:
\(\displaystyle{ f(x)=x \cdot e^{-x}}\)
Mam pytanie jakie są kolejne czynności aby je zbadać.
\(\displaystyle{ f(x)=x \cdot e^{-x}}\)
Mam pytanie jakie są kolejne czynności aby je zbadać.
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
0 dziedzina
1. Pierwsza pochodna
2. Druga pochodna
3. Znalezc miejsca zerowe drugiej pochodnej
4. Rozwiazac nierownosc
1. Pierwsza pochodna
2. Druga pochodna
3. Znalezc miejsca zerowe drugiej pochodnej
4. Rozwiazac nierownosc
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
Jak mam zbadać dziedzine tejże funkcji?
Mógłbyś podać pierwszą i drugą pochodną (chciałbym się upewnić czy dobrze to robie)
-> 3. Jak te miejsca znaleźć?
-> Jak rozwiązywać nierówności z \(\displaystyle{ lnx}\) ?
Mógłbyś podać pierwszą i drugą pochodną (chciałbym się upewnić czy dobrze to robie)
-> 3. Jak te miejsca znaleźć?
-> Jak rozwiązywać nierówności z \(\displaystyle{ lnx}\) ?
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
1Dziedzina To R
2TY podaj pochodne , a ja sprawdzę
3Nie wiessz co to jest miejsce zerowe?
4Normalnie. W liceum takie rzeczy się robilo
2TY podaj pochodne , a ja sprawdzę
3Nie wiessz co to jest miejsce zerowe?
4Normalnie. W liceum takie rzeczy się robilo
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
\(\displaystyle{ f'(x)= e^{-x}+x \cdot -e^{-x}}\)
?
?
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
\(\displaystyle{ f''(x)= -e^{-x}-e^{-x}+x \cdot -e^{-x}}\)
??
??
-
miodzio1988
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
\(\displaystyle{ f''(x)= -e^{-x}-e^{-x}+x \cdot e^{-x}}\)
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
No dobrze i jak ja mam znaleźć miejsca zerowe z tego?
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
\(\displaystyle{ e ^{-x}}\) wyciagnij przed nawias
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
\(\displaystyle{ e^{-x}(-1-1)+x \cdot e^{-x}}\)
-
miodzio1988
Przedziały wypukłości, wklęsłości, punkty przegięcia...
No i jeszcze raz wyciągnij ten sam czynnik...
