Prawdopodobieństwo, że wyliczono dziewczynę i chłopca

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
remiky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2009, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Namysłów

Prawdopodobieństwo, że wyliczono dziewczynę i chłopca

Post autor: remiky »

Wśród n osób jest 5 dziewczyn. Losowo wybrano 2 osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano dziewczynę i chłopca.
Nie mam pojęcia jak to zadanie rozwiązać
buba72
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 30 sty 2009, o 10:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 17 razy

Prawdopodobieństwo, że wyliczono dziewczynę i chłopca

Post autor: buba72 »

Liczebność wszystkic zdarzeń czyli moc omegi to \(\displaystyle{ = C^{2} _{n} }}\) Po zastosowani wzoru na kombinację otrzymasz \(\displaystyle{ \frac{1}{2}(n-1)n}\) - wybór 2 osób spośród n.
A - zdarzenie polegajće na tym że wybrano 1 dziewczynę (spośród 5) i 1 chłopca (spośród n-5 chłopców)
czyli
moc zd. A \(\displaystyle{ = C^{1} _{5} \cdot C^{1} _{n-5} = 5 \cdot (n-5)}\)
zostaje podstawic do wzoru na P(A) który każdy szanujacy się maturzysta powinien znać
ODPOWIEDZ