Sposób na pierwiastki

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
emator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 lip 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna

Sposób na pierwiastki

Post autor: emator »

Elo mathematycy . Mógłby ktos podac jakies wzory na pierwiastki np. ile to jest \(\displaystyle{ \sqrt{a+b}}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2333
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: Tristan »

Mógłbyś sprecyzować pytanie? Jakiego typu wzorów oczekujesz?
Awatar użytkownika
gaga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 272
Rejestracja: 6 lut 2006, o 19:41
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 32 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: gaga »

Może chodzi o prawa działań na pierwiastkach,choć rzeczywiście pytanie nie jest spracyzowane,więm można się tylko domyślać...
mat1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3261
Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 466 razy
Pomógł: 197 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: mat1989 »

emator pisze:Elo mathematycy . Mógłby ktos podac jakies wzory na pierwiastki np. ile to jest \(\displaystyle{ \sqrt{a+b}}\)
tutaj chyba nie można zastosować żadnego wzoru. musisz po prostu najpierw dodać liczby pod pierwiastkiem a potem dopiero pierwiastkować.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2495
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: Calasilyar »

jakby takie wzory istniały to by na pewno były szalenie popularne, bo ileż by to problemów rozwiązywało
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: Rogal »

Polecam zajrzeć do https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=3935
I u Ciebie t = a, b = b i x = 1.
Nieprzyjemne wychodzi, dawno sprawdzałem ; )
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2495
Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 410 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: Calasilyar »

ee fajne fajne wygląda na to, że muszę dokładnie przewertowac kompedia, skoro takie ciekawe rzeczy się tam kryją
Rogal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4992
Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: a z Limanowej
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 422 razy

Sposób na pierwiastki

Post autor: Rogal »

Zachęcam z tego miejsca gorąco, bo w Kompendium siedzi mnóstwo pożytecznych rzeczy. I bynajmniej nie mówię o tych 'ciekawostkowych' bzdurach, które produkuję w wolnych chwilach, jak mnie coś wkurzy szczególnie ; p.
Świetny na przykład artykuł odnośnie kombinatoryki, z pięknie rozpisanym drzewkiem, kiedy jaki wzór kombinatoryczny stosować : )
ODPOWIEDZ