równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
Napisz równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu \(\displaystyle{ (x - \sqrt{3})^{2} + (y - 5)^{2} \le 8}\) i nachylonej do osi OX pod kątem 30/135/120 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
współrzędne środka okręgu:
\(\displaystyle{ S=( \sqrt{3} ,5)}\)
Dobrze jest wiedzieć, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy tg kąta nachylenia tej prostej do dodatniej półosi OX. Czyli jeżeli ten kąt ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) i przechodzi przez punkt S to równanie tej prostej można zapisać:
\(\displaystyle{ y= tg \alpha (x- \sqrt{3} )+5}\)
\(\displaystyle{ S=( \sqrt{3} ,5)}\)
Dobrze jest wiedzieć, że współczynnik kierunkowy prostej jest równy tg kąta nachylenia tej prostej do dodatniej półosi OX. Czyli jeżeli ten kąt ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\) i przechodzi przez punkt S to równanie tej prostej można zapisać:
\(\displaystyle{ y= tg \alpha (x- \sqrt{3} )+5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
dziękuję, ale co z tą nierównością? jak z tego obliczyć promień, da się?
do tej pory same zadania na lekcji były z równością i podanym współczynnikiem kierunkowym w normalnej postaci i tak:
nie wiem jaki będzie tangens kąta 135 i 120, kolejno ctg 45 i 60? czyli 1 i \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)??
i wszystkie równania:
dla 30 stopni
y=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
dla 135
y=(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
dla 120
y=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
do tej pory same zadania na lekcji były z równością i podanym współczynnikiem kierunkowym w normalnej postaci i tak:
nie wiem jaki będzie tangens kąta 135 i 120, kolejno ctg 45 i 60? czyli 1 i \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)??
i wszystkie równania:
dla 30 stopni
y=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
dla 135
y=(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
dla 120
y=\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3}}{3}}\)(x - \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)) + 5
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
owa nierówność to równanie koła łatwo z niej policzyć promień:
\(\displaystyle{ r= \sqrt{8}}\)
ale nie jest to potrzebne do zadania
\(\displaystyle{ r= \sqrt{8}}\)
ale nie jest to potrzebne do zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 sty 2010, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
równanie prostej przechodzącej przez środek okręgu
z całym szacunkiem, ale w podręczniku mam równanie okręgu
\(\displaystyle{ (x-x_{s})^{2}+(y-y_{s})^{2}=r^{2}}\)
dlatego moje wątpliwości odnośnie pojawienia się nierówności, gdyż wszędzie do tej pory była równość.-- 26 sty 2010, o 22:54 --\(\displaystyle{ y= tg \alpha \cdot x+b}\)
a przypadkiem nie bedzie taki wzór?
\(\displaystyle{ (x-x_{s})^{2}+(y-y_{s})^{2}=r^{2}}\)
dlatego moje wątpliwości odnośnie pojawienia się nierówności, gdyż wszędzie do tej pory była równość.-- 26 sty 2010, o 22:54 --\(\displaystyle{ y= tg \alpha \cdot x+b}\)
a przypadkiem nie bedzie taki wzór?