Rozwiazywanie Zadan

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Daniel15049
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 11 paź 2009, o 14:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chojnice

Rozwiazywanie Zadan

Post autor: Daniel15049 »

Prosiłbym o Pomoc

a)2x-7=9

b)3(x-6)=-14

c)4x-4=x+5

d)3x-(4+x)=2(x+1)-5

e)-2(x-1)+4(2+x)=3-5x
Awatar użytkownika
mikrobart
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 29 paź 2009, o 21:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 38 razy

Rozwiazywanie Zadan

Post autor: mikrobart »

\(\displaystyle{ 2x-7=9}\)
To są jakieś kpiny?
\(\displaystyle{ 2x=16}\)
\(\displaystyle{ x=8}\)
marek1919.93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 26 paź 2009, o 19:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rożnów

Rozwiazywanie Zadan

Post autor: marek1919.93 »

b) 3(x-6)=-14
a wiec najpierw w nawiasach 3x-18=-14/+18
a teraz to zwykłe równanie (przenoszenie ) 3x=-14+18
3x=4/3 x=3/4 <---- ułamek
gosia301
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 94
Rejestracja: 10 maja 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Pomógł: 1 raz

Rozwiazywanie Zadan

Post autor: gosia301 »

c) 4x-x=5+4
3x=9
x=3
d) 3x-4 -x = 2x+2-5
2x-2x=4+2-5
0=1
to jest chyba sprzeczność
e) -2x+2+8+4x = 3-5x
2x+5x = -7
7x=-7
x=-1
ODPOWIEDZ