[Kombinatoryka] Kombinatoryka z Hong Kongu 94'

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Awatar użytkownika
jgarnek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 11 cze 2009, o 13:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 17 razy

[Kombinatoryka] Kombinatoryka z Hong Kongu 94'

Post autor: jgarnek »

Zadanie z jakiegoś konkursu w Hong Kongu z 94':

W turnieju tenisowym udział bierze 10 zawodników, każda para uczestników gra ze sobą jeden raz.
TRÓJKĄTEM będziemy nazywać trójkę uczestników: A, B, C, takich, że A wygrał z B, B wygrał z C, C wygrał z A.
Niech ponadto \(\displaystyle{ W_i}\) oznacza ilość gier wygranych przez i-tego zawodnika, \(\displaystyle{ L_i}\)- ilość gier przegranych.
Wiemy, że jeżeli i-ty zawodnik wygrał z j-tym, to \(\displaystyle{ L_i+W_j \ge 8}\).
Udowodnij, że w turnieju wystąpiło DOKŁADNIE 40 trójkątów.

Doszedłem do kilku nierówności, np. dla wszystkich zawodników powinno zachodzić \(\displaystyle{ 3 \le W_i \le 6}\), ale to chyba tylko bardziej gmatwa zadanie. Więc jak, pomożecie :) ?
ODPOWIEDZ