pole powierzchni walca
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa
pole powierzchni walca
przekątna przekroju osiowego walca ma długosc 40 cm. i tworzy z podstawą walca kąt \(\displaystyle{ \alpha}\).oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca jesli tg \(\displaystyle{ \alpha}\) =\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
pole powierzchni walca
Wskazówka:
- w przekroju osiowym walca jeden bok jest wysokością walca H a drugi średnicą podstawy D.
- znając podany tangens możesz oznaczyć sobie te wartości jako 4x oraz 3x czyli H=4x oraz D=3x
- z tw. Pitagorasa dla trójkąta prostokątnego o bokach H; D; 40 oblicz wartość x a następnie H i D
- w przekroju osiowym walca jeden bok jest wysokością walca H a drugi średnicą podstawy D.
- znając podany tangens możesz oznaczyć sobie te wartości jako 4x oraz 3x czyli H=4x oraz D=3x
- z tw. Pitagorasa dla trójkąta prostokątnego o bokach H; D; 40 oblicz wartość x a następnie H i D
-
- Użytkownik
- Posty: 189
- Rejestracja: 19 kwie 2008, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: warszawa