Z wysokiej wieży wyrzucono pionowo w górę...

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
Philipovich
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 12 maja 2009, o 22:24
Płeć: Mężczyzna

Z wysokiej wieży wyrzucono pionowo w górę...

Post autor: Philipovich »

Nie wiem, czy zamieszczam zadanie w dobrym dziale, jeśli nie, to proszę przenieść...

Z wysokiej wieży wyrzucono pionowo w górę pewne ciało, nadając mu prędkość początkową \(\displaystyle{ v _{1} =10 \frac{m}{s}}\). W tej samej chwili z ziemi wyrzucono inne ciało, nadając mu prędkość \(\displaystyle{ v _{2}=2v _{1}}\). Ciała te po upływie czasu \(\displaystyle{ t=3s}\) znajdowały się na tej samej wysokości. Obliczyć wysokość wieży.

Kombinuję, kombinuję i mi nie wychodzi. Albo brak mi przyspieszenia (a raczej opóźnienia?), albo coś źle porównuję... Krótko mówiąc, BŁAGAM o pomoc
sers
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 6 maja 2008, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zoso
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 5 razy

Z wysokiej wieży wyrzucono pionowo w górę...

Post autor: sers »

Porównaj drogi:
\(\displaystyle{ h+(V-gt)t=(2V-gt)t}\)
h-wysokosc wiezy, g -przysp ziemskie
ODPOWIEDZ