działania arytmetyczne na działaniach wymiernych

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
baco123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 15 mar 2009, o 06:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

działania arytmetyczne na działaniach wymiernych

Post autor: baco123 »

Witam. Mam problem z przykładem. Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{1-x}}\)+\(\displaystyle{ \frac{3x+5}{x-1}}\)+\(\displaystyle{ 1}\)=
Z góry dzięki pozdrawiam
miggot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 lis 2009, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

działania arytmetyczne na działaniach wymiernych

Post autor: miggot »

mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{3x+5}{x-1}}\) tak ma wyjsc?
Awatar użytkownika
baco123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 15 mar 2009, o 06:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 31 razy

działania arytmetyczne na działaniach wymiernych

Post autor: baco123 »

Dobrze wyszło, tylko teraz byłbym Ci wdzięczny jakbyś mi powiedział jak doprowadziłeś do wspólnego mianownika.
miggot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 11 lis 2009, o 00:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5 razy

działania arytmetyczne na działaniach wymiernych

Post autor: miggot »

\(\displaystyle{ \frac{x-1}{-x+1}+ \frac{3x+5}{x-1}+ \frac{x-1}{x-1}= \frac{x-1}{-(x-1)}+ \frac{ 3x+5+x-1}{x-1}= \frac{-x+1+3x+5+x-1}{x-1}= \frac{3x+5}{x-1}}\)
ODPOWIEDZ