Czy liczba jest podzielna ?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
alexandra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Świdnica

Czy liczba jest podzielna ?

Post autor: alexandra »

Dowolna liczba całkowita dodatnia jest podzielna przez mn wtedy i tylko wtedy, gdy jest ona jednocześnie podzielna przez m i przez n. Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla:
a) m = 12; n = 15:
b) m = 14; n = 21;
c) m = 15; n = 22;
d) m = 13, n = 18 ? Jak się do tego zabrać ? Mnożyć te liczby ?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Czy liczba jest podzielna ?

Post autor: juzef »

Musisz sprawdzić, kiedy NWD(m,n)=mn, czyli m i n są względnie pierwsze.
Mbach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 312
Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: braku inwencji
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 25 razy

Czy liczba jest podzielna ?

Post autor: Mbach »

jak są względnie pierwsze to NWD = 1. Czy nie chodziło o najmniejszą wspólną wielokrotność?
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Czy liczba jest podzielna ?

Post autor: juzef »

Tak, oczywiście miało być NWW(m,n)=mn.
ODPOWIEDZ