Niech \(\displaystyle{ m,n}\) naturalne Pokaże
jeśli \(\displaystyle{ \frac{(m+3)^n+1}{3m}}\) całkowite to \(\displaystyle{ \frac{(m+3)^n+1}{3m}}\) jest nieparzyste
[Teoria liczb] nieparzysta liczba
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
arek1357
[Teoria liczb] nieparzysta liczba
Jeśli założymy, że wynik z dzielenia jest liczbą parzystą i całkowitą to:
Musi być w takim razie góra parzysta , ale jak góra jest parzysta to m też musi być parzyste,
niech
(Ale jeśli góra będzie parzysta i wynik parzysty to góra musi dzielić się przez 4 co najmniej)
\(\displaystyle{ m=2^{r}b}\),
ale trójka dzieli równierz górę więc m musi być takiej postaci:
\(\displaystyle{ m=3\alpha +2}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2^{r}b=3\alpha +2}\) , alfa musi być parzyste czyli:
\(\displaystyle{ \alpha=2^{c}x}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2^{r}b=3*2^{c}x+2}\)
z tego wynika, że r=c=1, m=2b, b nieparzyste
\(\displaystyle{ \alpha=2x}\)
czyli biorąc pod uwagę wcześniejsze:
\(\displaystyle{ m=3*2x+2}\)
\(\displaystyle{ m=2*(3x+1)}\) , x nieparzyste
\(\displaystyle{ (m+3)^{n}+1=(6x+5)^{n}+1=[(6x+4)+1]^{n}+1=[2(3x+2)+1]^{n}+1=6x+4+1+1=6x+2(mod4)}\)
ostatnia liczba 6x+2 jest parzysta ale niepodzielna przez 4 sprzeczność a zakładaliśmy że góra ma być podzielna przez 4
Musi być w takim razie góra parzysta , ale jak góra jest parzysta to m też musi być parzyste,
niech
(Ale jeśli góra będzie parzysta i wynik parzysty to góra musi dzielić się przez 4 co najmniej)
\(\displaystyle{ m=2^{r}b}\),
ale trójka dzieli równierz górę więc m musi być takiej postaci:
\(\displaystyle{ m=3\alpha +2}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2^{r}b=3\alpha +2}\) , alfa musi być parzyste czyli:
\(\displaystyle{ \alpha=2^{c}x}\)
czyli:
\(\displaystyle{ 2^{r}b=3*2^{c}x+2}\)
z tego wynika, że r=c=1, m=2b, b nieparzyste
\(\displaystyle{ \alpha=2x}\)
czyli biorąc pod uwagę wcześniejsze:
\(\displaystyle{ m=3*2x+2}\)
\(\displaystyle{ m=2*(3x+1)}\) , x nieparzyste
\(\displaystyle{ (m+3)^{n}+1=(6x+5)^{n}+1=[(6x+4)+1]^{n}+1=[2(3x+2)+1]^{n}+1=6x+4+1+1=6x+2(mod4)}\)
ostatnia liczba 6x+2 jest parzysta ale niepodzielna przez 4 sprzeczność a zakładaliśmy że góra ma być podzielna przez 4
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Teoria liczb] nieparzysta liczba
a gdy np \(\displaystyle{ x=3}\) ?\(\displaystyle{ m=3*2x+2}\)
\(\displaystyle{ m=2*(3x+1)}\) , x nieparzyste
\(\displaystyle{ (m+3)^{n}+1=(6x+5)^{n}+1=[(6x+4)+1]^{n}+1=[2(3x+2)+1]^{n}+1=6x+4+1+1=6x+2(mod4)}\)
ostatnia liczba 6x+2 jest parzysta ale niepodzielna przez 4 sprzeczność a zakładaliśmy że góra ma być podzielna przez 4


