Całkowanie przez podstawianie...

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
Przemyslaw Wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2010, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

Całkowanie przez podstawianie...

Post autor: Przemyslaw Wilk »

Mam problem z całką którą muszę policzyć przez podstawianie: \(\displaystyle{ \int_{}^{} x*(x ^{2}-8) ^{7} \mbox{d}x}\)

Rozwiązuję to tak:
\(\displaystyle{ \int_{}^{} x*(x ^{2}-8) ^{7} \mbox{d}x = \begin{cases} t=x ^{2}-8 \\ \mbox{d}t = x \mbox{d}x \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} t ^{7} \mbox{d}t = \frac{1}{8}t ^{8} = \frac{1}{8}(x ^{2}-8) ^{8}}\)

No i niby wszystko dobrze, tyle że w odpowiedziach mam:
\(\displaystyle{ \frac{1}{16}(x ^{2}-8) ^{8}}\)

I stąd moje pytanie: Skąd się bierze to, że mój wynik jest 2 razy większy?

Pozdrawiam
111sadysta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 555
Rejestracja: 15 mar 2009, o 18:13
Płeć: Kobieta
Podziękował: 57 razy
Pomógł: 30 razy

Całkowanie przez podstawianie...

Post autor: 111sadysta »

źle zróźniczkowałęś
Ostatnio zmieniony 13 sty 2010, o 21:18 przez 111sadysta, łącznie zmieniany 1 raz.
Marciu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 6 sty 2010, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świat
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Całkowanie przez podstawianie...

Post autor: Marciu »

ponieważ \(\displaystyle{ dt = 2xdx}\) a więc \(\displaystyle{ \frac{1}{2}dt= xdx}\)
Przemyslaw Wilk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2010, o 20:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy

Całkowanie przez podstawianie...

Post autor: Przemyslaw Wilk »

Ah... No jasne, teraz złapałem o co chodzi. Dzięki panowie!
ODPOWIEDZ