równanie diofantyczne, rozwiąż je

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11620
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3173 razy
Pomógł: 754 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ y^{2}=x^{3}+(x+4)^{2}}\)
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: Tristan »

\(\displaystyle{ y^2 -(x+4)^2=x^3}\)
\(\displaystyle{ (y-x-4)(y+x+4)=x^3}\)
Teraz można się trochę pobawić i porobić kilka układów równań, np. \(\displaystyle{ y-x-4=x^2 y+x+4=x}\), i już będą dwie pary liczb spełniające równanie, mianowicie x=0, y=4 oraz x=0 i y=-4.
Awatar użytkownika
g
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1552
Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 59 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: g »

Tristan pisze:Teraz można się trochę pobawić i porobić kilka układów równań, np. \(\displaystyle{ y-x-4=x^2 \wedge y+x+4=x}\),
zle.
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: Tomasz Rużycki »

Rozwaz sobie reszty modulo 3.
Awatar użytkownika
Tristan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2353
Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 557 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: Tristan »

Tak, teraz widzę, że źle ( ostatnio dość często na forum się mylę... może pora przejść na emeryturę), ale jednak doszedłem przez złe przekształcenia do dobrego wyniku
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11620
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3173 razy
Pomógł: 754 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: mol_ksiazkowy »

spoko, nie ma ludzi nieomylnych.... a to rozumowanie jest nie tyle zreszta złe, co niepełne....a jak
z tymi resztami modulo 3.....?
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

równanie diofantyczne, rozwiąż je

Post autor: liu »

Zauwaz, ze:

Jesli 3|x, to (wszystkie przystawania modulo 3) \(\displaystyle{ x^2 \equiv 0}\) oraz \(\displaystyle{ (x+4)^2 \equiv 1}\), wiec stad \(\displaystyle{ y^2 \equiv 1}\), skad wynika, ze \(\displaystyle{ y \equiv 1}\) lub \(\displaystyle{ y \equiv 2}\). Podobnie dla x nie dzielacego sie przez 3. Zostaje troche przypadkow do rozwazania, powinno sie to dalej pociagnac.
ODPOWIEDZ