Jest jakieś takie dziwne przekształcanie którego nie mogę rozgryźć, i którego nie mogę nigdzie znaleźć. Może mi ktoś to wytłumaczyć?
\(\displaystyle{ \sqrt{8}=2 \sqrt{2}}\) i inne tego typu...
O co w tym chodzi? Może mi ktoś podać zasadę?
Będę wdzięczny za pomoc.
Przekształcanie pierwiastków
-
mati1024
- Użytkownik

- Posty: 78
- Rejestracja: 2 sty 2010, o 13:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 25 razy
Przekształcanie pierwiastków
to jest wyłączanie czynnika przed znak pierwiastka.. wykorzystujemy własność że pierwiastek iloczynu jest równy iloczynowi pierwiastków danych liczb...
w tym przypadku:
\(\displaystyle{ \sqrt{8} = \sqrt{4 \cdot 2}= \sqrt{4} \cdot \sqrt{2} =2 \sqrt{2}}\)
ogólna zasada to rozłożyć liczbę pod pierwiastkiem na takie czynniki, żeby z niektórych z nich móc wyciągnąć pierwiastek wymierny..
można rozłożyć liczbę pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze i (w przypadku pierwiastka kwadratowego) te czynniki które się 2 razy powtarzają wyciągać przed pierwiastek
w tym przypadku:
\(\displaystyle{ \sqrt{8} = \sqrt{4 \cdot 2}= \sqrt{4} \cdot \sqrt{2} =2 \sqrt{2}}\)
ogólna zasada to rozłożyć liczbę pod pierwiastkiem na takie czynniki, żeby z niektórych z nich móc wyciągnąć pierwiastek wymierny..
można rozłożyć liczbę pod pierwiastkiem na czynniki pierwsze i (w przypadku pierwiastka kwadratowego) te czynniki które się 2 razy powtarzają wyciągać przed pierwiastek
- wujomaro
- Użytkownik

- Posty: 2148
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Przekształcanie pierwiastków
Najprostsza postać?
\(\displaystyle{ \sqrt{38}}\)???
A oto to tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{2 \cdot 9}= \sqrt{2} \cdot \sqrt{9}}\)?????
\(\displaystyle{ \sqrt{38}}\)???
A oto to tak?
\(\displaystyle{ \sqrt{2 \cdot 9}= \sqrt{2} \cdot \sqrt{9}}\)?????
- M Ciesielski
- Użytkownik

- Posty: 2500
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Przekształcanie pierwiastków
To, co znajduje się pod pierwiastkiem musisz rozbić na iloczyn takich liczb, z których przynajmniej jedna daje się spierwiastkować dając liczbę całkowitą, więc gdybyś miał np \(\displaystyle{ \sqrt{18}}\) stwierdzasz: acha, przecież \(\displaystyle{ 18=9\cdot 2}\) i mówisz: o, już wiem, przecież \(\displaystyle{ \sqrt{9} = 3}\) więc piszesz:
\(\displaystyle{ \sqrt{18} = \sqrt{9\cdot 2} = \sqrt{9} \cdot \sqrt{2} = 3 \cdot \sqrt{2} = 3\sqrt{2}}\)
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli takie zapisanie liczby pod pierwiastkiem jest oczywiście możliwe. Nie jest chociażby w przypadku liczby \(\displaystyle{ 38}\).
\(\displaystyle{ \sqrt{18} = \sqrt{9\cdot 2} = \sqrt{9} \cdot \sqrt{2} = 3 \cdot \sqrt{2} = 3\sqrt{2}}\)
Pozdrawiam.
Ps. Jeśli takie zapisanie liczby pod pierwiastkiem jest oczywiście możliwe. Nie jest chociażby w przypadku liczby \(\displaystyle{ 38}\).
- wujomaro
- Użytkownik

- Posty: 2148
- Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 299 razy
Przekształcanie pierwiastków
Dziękuję wszystkim.
baQs, To teraz masz ładną setkę.-- 14 sty 2010, o 15:53 --A i jeszcze takie jedno małe zadanko...
Czy mógłby ktoś przekształcić coś takiego
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }}\)
do najprostszego zapisu?
baQs, To teraz masz ładną setkę.-- 14 sty 2010, o 15:53 --A i jeszcze takie jedno małe zadanko...
Czy mógłby ktoś przekształcić coś takiego
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{3 \sqrt{3} }}\)
do najprostszego zapisu?

