Mamy 100 monet.
1 z nich ma na obu stronach orła
99 są normalne.
Losujemy jedną i wykonujemy 5 rzutów. Zawsze wypada orzeł.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucaliśmy tą monetą z 2 orłami?
monety z orłami
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
monety z orłami
Wskazówka:
Skorzystaj kolejno z prawdopodobieństwa całkowitego:
A - wyrzucono 5 orłów
B1 - rzucano dobrą monetą
B2 - rzucano złą monetą
a następnie ze wzoru Bayes'a:
P(B2/A) - prawdopodobieństwo zdarzenia, że rzucano złą monetą pod warunkiem, że wyrzucono 5 orłów
Skorzystaj kolejno z prawdopodobieństwa całkowitego:
A - wyrzucono 5 orłów
B1 - rzucano dobrą monetą
B2 - rzucano złą monetą
a następnie ze wzoru Bayes'a:
P(B2/A) - prawdopodobieństwo zdarzenia, że rzucano złą monetą pod warunkiem, że wyrzucono 5 orłów
-
Novy
- Użytkownik

- Posty: 126
- Rejestracja: 20 sie 2007, o 21:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
monety z orłami
wlasnie w tym problem, ze mielismy tylko podstawowe rzeczy z proby i to zadanie powinno się dać rozwiązać w prostrzy sposob.
Prawdop. całkowitego i wz. Bayesa nie mieliśmy i podobno nie są tu potrzebne
Prawdop. całkowitego i wz. Bayesa nie mieliśmy i podobno nie są tu potrzebne
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
monety z orłami
Wystarczy wzór na prawdopodobieństwo warunkowe. Wtedy \(\displaystyle{ P(B_2 | A ) = \tfrac{P(B_2 A)}{P(A)}}\).
\(\displaystyle{ P(B_2 A) = 1}\) - złą monetą można tylko orły wyrzucać, a \(\displaystyle{ P(A) = \tfrac{1}{100} \cdot 1 + \tfrac{99}{100} \cdot \tfrac{1}{2^5}}\).
\(\displaystyle{ P(B_2 A) = 1}\) - złą monetą można tylko orły wyrzucać, a \(\displaystyle{ P(A) = \tfrac{1}{100} \cdot 1 + \tfrac{99}{100} \cdot \tfrac{1}{2^5}}\).
-
mat_61
- Użytkownik

- Posty: 4617
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
monety z orłami
Nie wiem do końca co znaczy Twój zapis \(\displaystyle{ P(B_{2}A)}\) ale coś mi tutaj nie pasuje. Jak wstawimy te dane do wzoru, to przecież wyjdzie, że:luka52 pisze:Wystarczy wzór na prawdopodobieństwo warunkowe. Wtedy \(\displaystyle{ P(B_2 | A ) = \tfrac{P(B_2 A)}{P(A)}}\).
\(\displaystyle{ P(B_2 A) = 1}\) - złą monetą można tylko orły wyrzucać, a \(\displaystyle{ P(A) = \tfrac{1}{100} \cdot 1 + \tfrac{99}{100} \cdot \tfrac{1}{2^5}}\).
\(\displaystyle{ P(A)>1 \ \ (?)}\)
Jeżeli skorzystamy bezpośrednio ze wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe:
\(\displaystyle{ P(B_{2}/A)= \frac{P(B_{2} \cap A)}{P(A)}}\)
to w tym wzorze:
\(\displaystyle{ P(B_{2} \cap A)=0,01}\)
co w sumie jest praktycznie tym samym co wzór Bayes'a.
-- 11 sty 2010, o 00:37 --
Nie wyjaśniłem tego w poprzednim poście, ale założyłem, że jest to prawdopodobieństwo części wspólnej zdarzeń B2 i A, czyli ten zapis jest tożsamy z zapisem:mat_61 pisze: Nie wiem do końca co znaczy Twój zapis \(\displaystyle{ P(B_{2}A)}\)
\(\displaystyle{ P(B_{2} \cap A)}\)
Czy tak jest faktycznie?
-
luka52
- Użytkownik

- Posty: 8297
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 1814 razy
monety z orłami
Tak, \(\displaystyle{ P(B_2 A) = P(B_2 \cap A)}\) i faktycznie powinno się to równań 0,01 - wcześniej nie zauważyłem, że wynik byłby bez sensu dla 1.