obliczanie obowodu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Malan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 12 sty 2009, o 21:26
Podziękował: 2 razy

obliczanie obowodu

Post autor: Malan »

W równoległoboku sinus kąta ostrego jest równy \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) , a wysokosc opuszczona na dluzszy bok ma 8 cm. oblicz obwod tego rownolegloboku, wiedzac, ze jeden z bokow stanowi \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) drugiego boku.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

obliczanie obowodu

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ 0,75x; x}\) - boki

\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{8}{0,75x}}\)
ODPOWIEDZ