Steometria - romb

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
TheVirus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 sty 2010, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Steometria - romb

Post autor: TheVirus »

1.Pole rombu , którego dłuższa przekątna wynosi ,jest równe 21, Druga przekątna ma długośc
A. \(\displaystyle{ \frac{21}{4}}\)
B. \(\displaystyle{ \frac{4}{21}}\)
C. \(\displaystyle{ \frac{21}{8}}\)
D. \(\displaystyle{ \frac{8}{21}}\)

Środek S okregu o rownaniu \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -4x+8y+4=0}\) ma współrzedne
A.\(\displaystyle{ S= \left(-2,4 \right)}\)
B. \(\displaystyle{ S= \left( 2,4 \right)}\)
C. \(\displaystyle{ S= \left(4,2 \right)}\)
D.\(\displaystyle{ S= \left(-2,-4 \right)}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Steometria - romb

Post autor: wujomaro »

W zadaniu pierwszym nie jest powiedziane ile wynosi dłuższa przekątna.
tak, czy siak,
\(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}d_{1} d_{2}= 21}\)
TheVirus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 sty 2010, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Steometria - romb

Post autor: TheVirus »

wlasnie nie mam podane ile wynosi przekatna w pierwszym zadaniu ,mam zastosowac Twoj wzor tak?:>
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Steometria - romb

Post autor: wujomaro »

Tak.
Podstaw sobie wszystkie możliwości:A. B. C. D.
TheVirus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 sty 2010, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Steometria - romb

Post autor: TheVirus »

moze wyda Ci sie to smieśzne ale nic mi nie wychodzi :/ wyniki wogole inne :/
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2154
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Steometria - romb

Post autor: wujomaro »

Wiem, wiem. To wcale nie jest śmieszne. Mam pewne wątpliwości, ale zrób to jeszcze raz.
!Podpowiedź! Podane wyniki A. B. C. D. to długości krótszych przekątnych. Po ich podstawieniu zobacz, czy przekątna która wyjdzie jest większa, czy mniejsza od podanej. Jeśli większa to jest to możliwość na dobrą odpowiedź. Na razie doszedłem tylko do tego.
Pozdrawiam.
wishina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 19 lut 2009, o 18:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: St.W.
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 4 razy

Steometria - romb

Post autor: wishina »

\(\displaystyle{ (x ^{2}-2 )(y ^{2}+4 )=16}\)
ODPOWIEDZ