Ja probowalam, ale nie wychodzi .
\(\displaystyle{ f\left(x\right)=\frac{x^4 - 2}{x^3 +x}}\)
Prosze o pomoc i z gory dziekuje
Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.
Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.
Czy to funkcja rzeczywista, czy zespolona?
Dla rzeczywistych robimy tak:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x^4 - 2}{x^3 +x}}\)
Najpierw wylacz calosci, zeby stopien licznika byl nizszy niz mianownika:
\(\displaystyle{ x^4 - 2 = x(x^3 + x) - x^2 - 2}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x - \frac{x^2 + 2}{x^3 + x}}\)
rozloz mianownik na czynniki nie rozkladalne:
\(\displaystyle{ x^3 + x = x(x^2 + 1)}\)
I teraz szukamy takich liczb A, B, C, zeby
\(\displaystyle{ \frac{A}{x} + \frac{Bx + C}{x^2 + 1} = \frac{x^2 + 2}{x(x^2 + 1)}}\)
sprowadzenie do wspolnego mianownika lewej strony i porownanie wspolczynnikow daje nam:
A = 2, B = -1, C = 0
zatem
\(\displaystyle{ f(x) = x - \frac{2}{x} + \frac{x}{x^2 + 1}}\)
W przypadku zespolonym robi sie podobnie, tyle, ze wielomian x^2 + 1 bedzie rozkladalny, ale metoda z porownaniem wspolczynnikow tez zadziala.
Dla rzeczywistych robimy tak:
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{x^4 - 2}{x^3 +x}}\)
Najpierw wylacz calosci, zeby stopien licznika byl nizszy niz mianownika:
\(\displaystyle{ x^4 - 2 = x(x^3 + x) - x^2 - 2}\)
\(\displaystyle{ f(x) = x - \frac{x^2 + 2}{x^3 + x}}\)
rozloz mianownik na czynniki nie rozkladalne:
\(\displaystyle{ x^3 + x = x(x^2 + 1)}\)
I teraz szukamy takich liczb A, B, C, zeby
\(\displaystyle{ \frac{A}{x} + \frac{Bx + C}{x^2 + 1} = \frac{x^2 + 2}{x(x^2 + 1)}}\)
sprowadzenie do wspolnego mianownika lewej strony i porownanie wspolczynnikow daje nam:
A = 2, B = -1, C = 0
zatem
\(\displaystyle{ f(x) = x - \frac{2}{x} + \frac{x}{x^2 + 1}}\)
W przypadku zespolonym robi sie podobnie, tyle, ze wielomian x^2 + 1 bedzie rozkladalny, ale metoda z porownaniem wspolczynnikow tez zadziala.
Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.
A jak to samo rozpisać dla \(\displaystyle{ \frac{4}{x^3+4x}}\).
-
Velarian
- Użytkownik

- Posty: 30
- Rejestracja: 11 gru 2015, o 11:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 14 razy
Rozkładanie funkcji wymiernej na ułamki proste.
Czyli w moim przypadku jak mam takie coś to rozkładam to tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-2)^{2}(x+2) } = \frac{A}{x+2} + \frac{B}{x-2} + \frac{C}{(x-2)^{2} }}\)
zgadza się?
\(\displaystyle{ \frac{1}{(x-2)^{2}(x+2) } = \frac{A}{x+2} + \frac{B}{x-2} + \frac{C}{(x-2)^{2} }}\)
zgadza się?



