Pierwiastki - czy są sobie równe

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
zientek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 19 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: zientek »

Witam moje takie pytanko czy:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 \sqrt{2}} == \sqrt[3]{8} == \sqrt{2}}\)
Jeśli to jest sobie równe to dlaczego tak jest ? Ktoś wyjaśni ?

Jeśli nie jest to w takim razie ile jest równe
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 \sqrt{2}}}\)
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: zati61 »

\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} = \sqrt{8}}\), a nie =8
zientek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 19 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: zientek »

W takim razie ile będzie się równać:

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \sqrt{8} }}\) ??

Proszę o pomoc!

jednym słowem o to czy da się jakoś zapisac do łatwiejszej postaci
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 \sqrt{2} }}\)
Awatar użytkownika
wujomaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2148
Rejestracja: 27 lis 2009, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 299 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: wujomaro »

A ja chciałbym wiedzieć:
\(\displaystyle{ \left( \sqrt[3]{3 \sqrt{3} } \right)^{2}}\)
Czy może to ktoś doprowadzić do najprostszego zapisu? Jeśli tak, to prosiłbym po kolei.
zati61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: aaa
Pomógł: 119 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: zati61 »

Potrzebna wiedza do rozwiązania tych zadań:
\(\displaystyle{ \sqrt[m]{x^n} \Leftrightarrow x^{ \frac{n}{m}}}\)
pingu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 7 gru 2009, o 12:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 54 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: pingu »

\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2 \sqrt{2}} = \sqrt[3]{8} = 8^{ \frac{1}{3} } = (2^3) ^{ \frac{1}{3} } =2 ^{3 \cdot \frac{1}{3} }=2}\)
zientek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 19 razy

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: zientek »

Pospieszyłem się z ta pochwałą napisałeś przeciwieństwo tego co kolega napisal wyżej wg ciebie
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} == 8}\)
a wg kolegi u gory
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2} == \sqrt{8}}\)

wiec pingu to co napisales nie jest rowne 2 wg mnie
bua
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 sty 2010, o 01:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1 raz

Pierwiastki - czy są sobie równe

Post autor: bua »

@zientek
\(\displaystyle{ \sqrt[3] {2 \sqrt[]{2}}= \sqrt[3]{ \sqrt{8} } = \sqrt[6]{8} =8 ^{ \frac{1}{6} } =(2 ^{3} ) ^{ \frac{1}{6} } =2 ^{ \frac{1}{2} } = \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ