Mam problem z jednym zadaniem dla drugoklasistów, a brzmi ono tak:
"Ile gramów substancji należy rozpuścić w 360g wody, aby otrzymać roztwór 20 procentowy?"
Wiem, że ilość gramów tej substancji to 90g, ale nie wiem jak to udowodnić w sposób "matematyczny". Proszę, niech mi ktoś pomoże, najlepiej napisz jakiś wzór na takiego typu zadanka.
Zadanie ze stężeniem procentowym
Zadanie ze stężeniem procentowym
Ostatnio zmieniony 28 cze 2006, o 13:55 przez Eliamis, łącznie zmieniany 1 raz.
- juzef
- Użytkownik

- Posty: 876
- Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Pomógł: 66 razy
Zadanie ze stężeniem procentowym
Po dodaniu x gramów substancji będziesz miał 360+x gramów roztworu, czyli \(\displaystyle{ \frac{x}{360+x}=20%}\).
Zadanie ze stężeniem procentowym
Dzięki bardzo za pomoc, teraz to się wydaje takie proste
Teraz za to mam następne zadanie, z którym mam problem: "Oblicz, jakie ilości roztworów 10% i 1% siarczanu(VI) miedzi(II) uczeń zmieszał w naczyniu, jeśli otrzymał 900g 2-procentowego roztworu."
Najlepiej jeśli jest jakiś wzór na takie zadania, a jeśli nie ma, to jak je robić?
Teraz za to mam następne zadanie, z którym mam problem: "Oblicz, jakie ilości roztworów 10% i 1% siarczanu(VI) miedzi(II) uczeń zmieszał w naczyniu, jeśli otrzymał 900g 2-procentowego roztworu."
Najlepiej jeśli jest jakiś wzór na takie zadania, a jeśli nie ma, to jak je robić?
-
mat1989
- Użytkownik

- Posty: 3261
- Rejestracja: 29 sty 2006, o 14:15
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 466 razy
- Pomógł: 197 razy
Zadanie ze stężeniem procentowym
tylko w tym 1 zadaniu nie zapomnij zamienić 20% na liczbę.
a do drugiego:
x-ilość 10% siarczanu
y-ilość 1% siarczanu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{10}{100}x+\frac{1}{100}y=\frac{2}{100}\cdot900\\x+y=900\end{array}}\)
a do drugiego:
x-ilość 10% siarczanu
y-ilość 1% siarczanu
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}\frac{10}{100}x+\frac{1}{100}y=\frac{2}{100}\cdot900\\x+y=900\end{array}}\)
