To jest zapewne proste, po świętach jednak nie mogę przypomieć sobie jak to się liczyło.
Zbadać zbieżność całek, korzystając z kryterium ilorazowego:
\(\displaystyle{ \int_{\infty}^{5} \frac{xdx}{\sqrt{x^{5}-3}}}\)
\(\displaystyle{ \int_{\infty}^{1} sin^{2}\frac{1}{x} dx}\)
Pomoże ktoś?
Kryterium ilorazowe całek niewłaściwych
-
Ewela_is_krieg
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Suchanino
- Podziękował: 19 razy
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Kryterium ilorazowe całek niewłaściwych
Chodzi o kryterium porównawcze w wersji granicznej.
Pierwszą całkę porównujesz z \(\displaystyle{ \int_{\infty}^{5} \frac{xdx}{\sqrt{x^{5}}}=\int_{\infty}^{5} \frac{dx}{x^\frac{3}{2}}}\), bo \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{\frac{x}{\sqrt{x^{5}-3}}}{\frac{1}{x^\frac{3}{2}}}=1}\).
Drugą porównujesz z \(\displaystyle{ \int_{\infty}^{1} \frac{1}{x^2} dx}\), bo \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{sin^{2}\frac{1}{x}}{\frac{1}{x^2}}=1}\).
Obie są zbieżne, więc wyjściowe całki również są zbieżne.
Pozdrawiam.
Pierwszą całkę porównujesz z \(\displaystyle{ \int_{\infty}^{5} \frac{xdx}{\sqrt{x^{5}}}=\int_{\infty}^{5} \frac{dx}{x^\frac{3}{2}}}\), bo \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{\frac{x}{\sqrt{x^{5}-3}}}{\frac{1}{x^\frac{3}{2}}}=1}\).
Drugą porównujesz z \(\displaystyle{ \int_{\infty}^{1} \frac{1}{x^2} dx}\), bo \(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{sin^{2}\frac{1}{x}}{\frac{1}{x^2}}=1}\).
Obie są zbieżne, więc wyjściowe całki również są zbieżne.
Pozdrawiam.
-
Ewela_is_krieg
- Użytkownik

- Posty: 45
- Rejestracja: 15 lis 2009, o 19:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Suchanino
- Podziękował: 19 razy
Kryterium ilorazowe całek niewłaściwych
A taką jak policzyć?
\(\displaystyle{ \int_{\pi}^{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{cos x} }}\)
Wiem tylko, że jest to całka niewlasciwa drugiego rodzaju. Probowalam policzyc z kryterium ilorazowego z \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{x} }}\), nie wyszło.
\(\displaystyle{ \int_{\pi}^{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{cos x} }}\)
Wiem tylko, że jest to całka niewlasciwa drugiego rodzaju. Probowalam policzyc z kryterium ilorazowego z \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{x} }}\), nie wyszło.
-
BettyBoo
- Użytkownik

- Posty: 5354
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
Kryterium ilorazowe całek niewłaściwych
Dla cosinusa to nie działa
Po pierwsze, trzeba zrobić przekształcenie
\(\displaystyle{ \int_{\pi}^{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{cos x} }=\int^{\pi}_{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{-cos x} }}\)
aby zapewnić całkę z funkcji dodatniej.
Po drugie,
\(\displaystyle{ -cosx=-sin(\frac{\pi}{2}-x)=sin(x-\frac{\pi}{2})}\)
więc swoją całkę porównujesz z całką
\(\displaystyle{ \int^{\pi}_{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{x-\frac{\pi}{2}} }}\)
Pozdrawiam.
Po pierwsze, trzeba zrobić przekształcenie
\(\displaystyle{ \int_{\pi}^{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{cos x} }=\int^{\pi}_{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{-cos x} }}\)
aby zapewnić całkę z funkcji dodatniej.
Po drugie,
\(\displaystyle{ -cosx=-sin(\frac{\pi}{2}-x)=sin(x-\frac{\pi}{2})}\)
więc swoją całkę porównujesz z całką
\(\displaystyle{ \int^{\pi}_{ \frac{\pi}{2}} \frac{dx}{ \sqrt[3]{x-\frac{\pi}{2}} }}\)
Pozdrawiam.