Mam parę zadań do zrobienia z którymi nie mogę sobie poradzić
1. Podaj parę liczb spełniającą równanie \(\displaystyle{ 2x+3y=9}\)
2. Rozwiąż układ równań metodą podstawiania
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-y\\
x-y=16 \end{cases}}\)
3. Rozwiąż układ równań metodą przeciwnych współczynników
\(\displaystyle{ \begin{cases} 3x-4y=14\\
-2x+3y=-4\end{cases}}\)
4. Do równania \(\displaystyle{ 2x-5y=10}\) dopisz takie równanie, aby powstał układ nieoznaczony
Proszę bardzo o pomoc to jest na jutro
Układy Równań
Układy Równań
Ostatnio zmieniony 6 sty 2010, o 19:46 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości. Następnym razem wątek wyląduje w Koszu.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Poprawa wiadomości. Następnym razem wątek wyląduje w Koszu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
Układy Równań
1. Te równanie spełniaja pary liczb \(\displaystyle{ (x; \frac{9-2x}{3})}\)
2. W drugim równaniu podstaw za "x" "-y".
3. Pierwsze równanie pomnóż przez 2, a drugie przez 3 i dodaj stronami. Zauważ, że "x" znikną.
4. 4x-10y=20 lub najlepiej rozwiazac metoda wyznacznikow.
2. W drugim równaniu podstaw za "x" "-y".
3. Pierwsze równanie pomnóż przez 2, a drugie przez 3 i dodaj stronami. Zauważ, że "x" znikną.
4. 4x-10y=20 lub najlepiej rozwiazac metoda wyznacznikow.
Układy Równań
ale to 2 jakoś mi nie wychodzi mógłbys mi zrobic a i 1-- 6 sty 2010, o 19:58 --Mam jeszcze do zrobienia zadania tekstowe
1. Suma 30% liczby x i 40% liczby y jest równa 79, a 30% sumy liczb x i y wynosi 66. Jakie to liczby ?
2. Oblicz długości boków równoległoboku . Ten równoległobok ma wysokość 5
Pole =30
obwód=28
3. W dwóch beczułkach mieści się łącznie 27 litrów miodu lipowego i akacjowego. Gospodyni wykorzystał już 4/5 miodu lipowego i 3/4 miodu akacjowego i okazało się , że w obu beczułkach pozostało tyle samo miodu . Ile miodu lipowego i ile akacjowego było w beczułkach na początku ?
1. Suma 30% liczby x i 40% liczby y jest równa 79, a 30% sumy liczb x i y wynosi 66. Jakie to liczby ?
2. Oblicz długości boków równoległoboku . Ten równoległobok ma wysokość 5
Pole =30
obwód=28
3. W dwóch beczułkach mieści się łącznie 27 litrów miodu lipowego i akacjowego. Gospodyni wykorzystał już 4/5 miodu lipowego i 3/4 miodu akacjowego i okazało się , że w obu beczułkach pozostało tyle samo miodu . Ile miodu lipowego i ile akacjowego było w beczułkach na początku ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2959
- Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 281 razy
- Pomógł: 498 razy
- macpra
- Użytkownik
- Posty: 591
- Rejestracja: 6 sty 2010, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Końskie
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Układy Równań
trzeba rozwiązać taki układ:IzuQa14 pisze: 1. Suma 30% liczby x i 40% liczby y jest równa 79, a 30% sumy liczb x i y wynosi 66. Jakie to liczby ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0,3x+0,4y=79\\0,3(x+y)=66\end{cases}}\)