Zadanie 1
Zarzad firmy musi podjac decyzje odnosnie wielkosci produkcji. Przeprowadzone analizy wskazuja
na mozliwosc wystapienia jednego z trzech stanów rynku, rzutujacych na wysokosc osiaganego
zysku (tys. zł). Stosowne dane zawiera ponizsza tabela
|STAN RYNKU |
|S1 | S2 |S3|
|decyzja1|30| 45| 20 |
|decyzja2| 5 |-10| 50 |
|P (sj) |0,3|0,2|0,5|
to jest taka mniej wiecej tabelka, wiem, ze nie jest tak stworzona jak powinna,lecz nie bardzo potrafie...Jednak prosilabym o pomoc w zadaniu poniewaz nie bardzo wiem jak sie do tego zabarac.
z gory bardzo dziekuje
badania operacyjne - gra z natura
-
studentka87
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
-
studentka87
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
badania operacyjne - gra z natura
tylko nie bardzo wiem jak, dostalam zadania, a nie mialam jeszcze wykladow ;/ i nie rozumiem bardzo ...
- scyth
- Użytkownik

- Posty: 6126
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1087 razy
badania operacyjne - gra z natura
Wybierając decyzję pierwszą wartość oczekiwana zysku to:
\(\displaystyle{ 30 \cdot 0,3 + 45 \cdot 0,2 + 20 \cdot 0,5 = 28}\)
(mnożymy szansę wystąpienia danej sytuacji oraz jej zysku, a potem dodajemy trzy możliwe warianty)
To samo dla drugiej sytuacji.
\(\displaystyle{ 30 \cdot 0,3 + 45 \cdot 0,2 + 20 \cdot 0,5 = 28}\)
(mnożymy szansę wystąpienia danej sytuacji oraz jej zysku, a potem dodajemy trzy możliwe warianty)
To samo dla drugiej sytuacji.
-
studentka87
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 1 gru 2008, o 11:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
badania operacyjne - gra z natura
czyli z tego co rozumiem mam wyliczyc wszystkie 5 kryterium??, bo uwaznie przeczytalam wyklad, ktory dostalam i jest pokaze 5kryterium ... tylko w tym zadaniu sa tylko decyzje dwie D1 I D2 czyli macierz 2x3 czy moze byc taka?? upewniam sie, bo nie chce zeby mi chunskie klocki wyszly ;/, to tak jest jak sie hcce studiowac online zarzadzanie ;/