Nie wiem jak się zabrać do tego typu zadań kiedy pole jest otwarte, byłabym wdzięczna jak by ktoś pomógł mi się zabrać do tego zadania:)
\(\displaystyle{ y^2=4x+4}\)
\(\displaystyle{ y=2-x}\)
polem ograniczone funkcjami
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 17:49 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
Andreas
- Użytkownik

- Podziękował: 72 razy
Jakie otwarte?Nie wiem jak się zabrać do tego typu zadań kiedy pole jest otwarte
Na początek musisz znaleźć granice całkowania, czyli przyrównać jedną funkcję do drugiej i rozwiązać równanie.
- Ateos
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
nie jest.kiedy pole jest otwarte
Narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ y^2=4x+4}\) (parabola tylko, że obrócona o 90 stopni w prawo, miejsca zerowe: y= -2, y=2, wierzcholek w x= -1.)
Teraz pole na bym podzielił na 4 części (2 ujemne/2 dodatnie). Jak już znajdziesz granice całkowia to:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \sqrt{4x+4} \ dx + \int_{0}^{2} 2-x \ dx -( \int_{-1}^{8} - \sqrt{4x+4} \ dx - \int_{0}^{8} 2-x \ dx)}\)
dzięki wielkie za objasnienie -- 3 sty 2010, o 19:01 --
Próbuje to rozwiązac i wychodzi liczba całkowita a powinien ułamek(64/3) no i nie bardzo rozumiem te dziedziny czemu tak akórat wyznaczyłes chodzi mi o te dwie ostatanieAteos pisze:nie jest.kiedy pole jest otwarte
Narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ y^2=4x+4}\) (parabola tylko, że obrócona o 90 stopni w prawo, miejsca zerowe: y= -2, y=2, wierzcholek w x= -1.)
Teraz pole na bym podzielił na 4 części (2 ujemne/2 dodatnie). Jak już znajdziesz granice całkowia to:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \sqrt{4x+4} \ dx + \int_{0}^{2} 2-x \ dx -( \int_{-1}^{8} - \sqrt{4x+4} \ dx - \int_{0}^{8} 2-x \ dx)}\)
- Ateos
- Użytkownik

- Podziękował: 27 razy
Andreas Oczywiście masz racje, przepraszam za pomyłke z mojej strony
wszystko z rysunku wynika:nie bardzo rozumiem te dziedziny