polem ograniczone funkcjami

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
paolaaa11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 30 gru 2009, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

polem ograniczone funkcjami

Post autor: paolaaa11 »

Nie wiem jak się zabrać do tego typu zadań kiedy pole jest otwarte, byłabym wdzięczna jak by ktoś pomógł mi się zabrać do tego zadania:)

\(\displaystyle{ y^2=4x+4}\)
\(\displaystyle{ y=2-x}\)
Ostatnio zmieniony 3 sty 2010, o 17:49 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1127
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

polem ograniczone funkcjami

Post autor: Andreas »

Nie wiem jak się zabrać do tego typu zadań kiedy pole jest otwarte
Jakie otwarte?


Na początek musisz znaleźć granice całkowania, czyli przyrównać jedną funkcję do drugiej i rozwiązać równanie.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1096
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

polem ograniczone funkcjami

Post autor: Ateos »

kiedy pole jest otwarte
nie jest.
Narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ y^2=4x+4}\) (parabola tylko, że obrócona o 90 stopni w prawo, miejsca zerowe: y= -2, y=2, wierzcholek w x= -1.)
Teraz pole na bym podzielił na 4 części (2 ujemne/2 dodatnie). Jak już znajdziesz granice całkowia to:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \sqrt{4x+4} \ dx + \int_{0}^{2} 2-x \ dx -( \int_{-1}^{8} - \sqrt{4x+4} \ dx - \int_{0}^{8} 2-x \ dx)}\)
paolaaa11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 30 gru 2009, o 22:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk

polem ograniczone funkcjami

Post autor: paolaaa11 »

dzięki wielkie za objasnienie -- 3 sty 2010, o 19:01 --
Ateos pisze:
kiedy pole jest otwarte
nie jest.
Narysuj sobie wykres \(\displaystyle{ y^2=4x+4}\) (parabola tylko, że obrócona o 90 stopni w prawo, miejsca zerowe: y= -2, y=2, wierzcholek w x= -1.)
Teraz pole na bym podzielił na 4 części (2 ujemne/2 dodatnie). Jak już znajdziesz granice całkowia to:
\(\displaystyle{ \int_{-1}^{0} \sqrt{4x+4} \ dx + \int_{0}^{2} 2-x \ dx -( \int_{-1}^{8} - \sqrt{4x+4} \ dx - \int_{0}^{8} 2-x \ dx)}\)
Próbuje to rozwiązac i wychodzi liczba całkowita a powinien ułamek(64/3) no i nie bardzo rozumiem te dziedziny czemu tak akórat wyznaczyłes chodzi mi o te dwie ostatanie
Andreas
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1127
Rejestracja: 1 lis 2008, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 156 razy

polem ograniczone funkcjami

Post autor: Andreas »

w ostatniej całce granice powinny być od 2 do 8.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1096
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

polem ograniczone funkcjami

Post autor: Ateos »

Andreas Oczywiście masz racje, przepraszam za pomyłke z mojej strony
nie bardzo rozumiem te dziedziny
wszystko z rysunku wynika:
ODPOWIEDZ