Jak rozbic na iloczyn taki oto wielomian:
x^4 + 1
????
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
witam
imho nie rozbijesz bo ten wielomian nie ma pierwiastkow rzeczywistych
pozdr
imho nie rozbijesz bo ten wielomian nie ma pierwiastkow rzeczywistych
pozdr
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
x^4+1=x^4+2x^2+1-2x^2=(x^2+1)^2-(x*sqrt2)^2=
=(x^2+x*sqrt2+1)(x^2-x*sqrt2+1)
=(x^2+x*sqrt2+1)(x^2-x*sqrt2+1)
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
witam
moj blad
moj powyzszy post jest prawdziwy dla iloczynu rozumianego jako iloczyn skladnikow (x-x1)
pozdr
moj blad
moj powyzszy post jest prawdziwy dla iloczynu rozumianego jako iloczyn skladnikow (x-x1)
pozdr
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
BIG thx Skrzypu sam trochę kombinowałem w tą stronę, ale nie doszedłem tak daleko
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Rozbij na iloczyn wielomian x^4+1
Ogólnie to można rozłożyć każdy wielomian stopnia wyższego niż 2, ale czasem wyniki mogą być niezbyt przyjemne