Niech \(\displaystyle{ x >0}\) i \(\displaystyle{ y >0}\) :
\(\displaystyle{ (\frac{1}{3} (x+ (xy)^{\frac{1}{2}}+ y))^{\frac{1}{3}} = (\frac{1}{2}(x^{\frac{2}{3}}+y^{\frac{2}{3}}))^{\frac{1}{2}}}\)
Czy \(\displaystyle{ x=y}\) ?
[Nierówności] Dwie liczby
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
[Nierówności] Dwie liczby
Ostatnio zmieniony 19 sty 2013, o 15:52 przez mol_ksiazkowy, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arek1357
[Nierówności] Dwie liczby
Ja to tak zrobiłem:
ale naszły mnie też wątpliwości pewne o których potem:
Najpierw sobie inaczej zapisałem:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{3}(x+y+ \sqrt{xy} )}= \sqrt{ \frac{1}{2}( \sqrt[3]{x^{2}}+ \sqrt[3]{y^{2}})}}\)
po podniesieniu do 6 i zlikwidowaniu ułamków otrzymamy:
\(\displaystyle{ 8(x+y+ \sqrt{xy} )^{2}=9( \sqrt[3]{x^{2}}+ \sqrt[3]{y^{2}} )^{3}}\)
Teraz jak spotęgujemy nawiasy i potasujemy i przeniesiemy na stronę lewą otrzymamy:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-24xy-16x \sqrt{xy}-16y\sqrt{xy}+27x \sqrt[3]{xy^{2}}+27y \sqrt[3]{x^{2}y}=0}\)
teraz zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x= \frac{t^{2}}{z}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{z^{2}}{t}}\)
Po podstawieniu i potasowaniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ ( \frac{t^{2}}{z}+ \frac{z^{2}}{t} )^{2} -16 \sqrt{zt}(\frac{t^{2}}{z}+ \frac{z^{2}}{t}) +27t^{2}+27z^{2}-26zt=0}\)
teraz to przekształćmy w ten sposób że to co w nawiasach sprowadzimy do wspólnego mianownika i rozłożymy na czynniki:
\(\displaystyle{ \frac{(t+z)^{2}(t^{2}+z^{2}+tz)^{2}}{(tz)^{2}}-16 \sqrt{tz}\frac{(t+z)(t^{2}+z^{2}+tz)}{(tz)}+27(t^{2}+z^{2})-26tz=0}\)
jeszcze jedno przekształcenie:
\(\displaystyle{ \frac{(t+z)^{2}[(t+z)^{2}-3tz]^{2}}{(tz)^{2}}-16 \sqrt{tz}\frac{(t+z)[(t+z)^{2}-3tz]}{(tz)}+27[(t+z)^{2}-2tz]-26tz=0}\)
Pomnóżmy wszystko przez tz do drugieji zlikwidujemy mianowniki:
\(\displaystyle{ (t+z)^{2}[(t+z)^{2}-3tz]^{2}-16tz \sqrt{tz}(t+z)[(t+z)^{2}-3tz]+27(tz)^{2}(t+z)^{2}-80(tz)^{3}=0}\)
Teraz zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ t+z=a}\)
\(\displaystyle{ tz=b^{2}}\)
Po podstawieniu opuszczeniu nawiasów i uporządkowaniu mamy:
\(\displaystyle{ a^{6}-6a^{4}b^{2}-16a^{3}b^{3}+36a^{2}b^{4}+48ab^{5}-80b^{6}=0}\)
teraz zróbmy kolejne podstawienie i już mi sie kończy koncepcja więc znowu x będzie czyli
dzielimy wszystko przez b do szóstej i podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=x}\)
i mamy równanie stopnia 6:
\(\displaystyle{ x^{6}-6 x^{4}-16 x^{3}+36 x^{2}+48x-80=0}\)
łatwo sprzwdzić , że podwójnym pierwiastkiem tego równania będzie 2 czyli jednym z rozwiązań tego równania będzie 2
można to równanie zapisać:
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}(x^{4}+4x^{3}+6x^{2}-8x-20)=0}\)
i łatwo teraz zauważyć , że skoro x=2 to pamiętając , że a/b=x musi być:a=2b
czyli wczesniejsze podstawienie t+z=a=2b
\(\displaystyle{ tz=b^{2}}\)
rozwiązując ten układ rwnań mamy:
t=b , z=b
ale wracając do pierwszego podstawienie:
\(\displaystyle{ x= \frac{t^{2}}{z}=b}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{z^{2}}{t}=b}\)
co daje x=y
cnd...
-- 4 stycznia 2010, 11:09 --
Ale mam jeszcze dylemat , rowiązaniem tego równania stopnia 4 będą jeszcze inne liczby (jeszcze nie liczyłem) i w związku z tym x i y może spełniać jeszcze inną zależność a po drugie skoro x=y to czemy pochodna naszego wyjściowego wyrażenie po x i po y nie jest stała??
-- 4 stycznia 2010, 16:36 --
Warto rozwiązać równanie 4 stopnia i wtedy będzie wiadomo jaka może być zależność między x i y
Próbowałem to rozwiązywać ale zwykłe metody zawodzą chyba trzeba wziąć najcięższe działa czyli wzory
na 4 stopień wrrrr...... a pierwiastek między 1 i 2 na pewno będzie.
Wynika stąd, że w jedną stronę to zadanie jest prawdziwe czyli jeżeli się podstawi y=x to będzie spełniać nasze równanie wyjściowe, ale w drugą stronę może być że nie tylko y=x ale coś jeszcze może być!!!
-- 4 stycznia 2010, 17:30 --
Wygląda na to że jest jeszcze 4 pierwiastki prawdopodobnie rzeczywiste
-- 10 stycznia 2010, 15:26 --
Sprawdziłem na kreatorze wykresów , że to równanie 4 go stopnia ma jeszcze tylko 2 pierwiastki
jeden między 1 a 2 (dodatni) a drugi między -1 a -2 więc nas interesuje ten dodatni zobaczmy co z tego wyjdzie niech r dodatni pierwiastek równania 4 stopnia 1<r<2
czyli biorąc pod uwagę podstawienia:
a=br
t+z=a=br
tz=bb
rozwiązując go mamy równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ t^{2}-brt+b^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ D=b^{2}r^{2}-4b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{D}=b \sqrt{r^{2}-4}}\)
Zauważmy , że pod pierwiastkiem jest liczba <0 więc to równanie nie ma rozwiązania
zostaje tylko nasze x=2
podobnie będzie na rozwiązaniu ujemnym...-- 10 stycznia 2010, 15:30 --podejrzewam że nasze wyjściowe dwie liczby można zapisać w ten sposób:
\(\displaystyle{ (x-y)^{2}*R(x,y)=0}\)
gdzie R(x,y)jest >0 czyli będzie to zbiór pusty.
zresztą na kreatorze wykresów to nasze wyjściowe równanie zapisane tak jak leci daje w wykresie linię prostą y=x ...
i to chyba tłumaczy wszystko...
ale naszły mnie też wątpliwości pewne o których potem:
Najpierw sobie inaczej zapisałem:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \frac{1}{3}(x+y+ \sqrt{xy} )}= \sqrt{ \frac{1}{2}( \sqrt[3]{x^{2}}+ \sqrt[3]{y^{2}})}}\)
po podniesieniu do 6 i zlikwidowaniu ułamków otrzymamy:
\(\displaystyle{ 8(x+y+ \sqrt{xy} )^{2}=9( \sqrt[3]{x^{2}}+ \sqrt[3]{y^{2}} )^{3}}\)
Teraz jak spotęgujemy nawiasy i potasujemy i przeniesiemy na stronę lewą otrzymamy:
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}-24xy-16x \sqrt{xy}-16y\sqrt{xy}+27x \sqrt[3]{xy^{2}}+27y \sqrt[3]{x^{2}y}=0}\)
teraz zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ x= \frac{t^{2}}{z}}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{z^{2}}{t}}\)
Po podstawieniu i potasowaniu otrzymamy:
\(\displaystyle{ ( \frac{t^{2}}{z}+ \frac{z^{2}}{t} )^{2} -16 \sqrt{zt}(\frac{t^{2}}{z}+ \frac{z^{2}}{t}) +27t^{2}+27z^{2}-26zt=0}\)
teraz to przekształćmy w ten sposób że to co w nawiasach sprowadzimy do wspólnego mianownika i rozłożymy na czynniki:
\(\displaystyle{ \frac{(t+z)^{2}(t^{2}+z^{2}+tz)^{2}}{(tz)^{2}}-16 \sqrt{tz}\frac{(t+z)(t^{2}+z^{2}+tz)}{(tz)}+27(t^{2}+z^{2})-26tz=0}\)
jeszcze jedno przekształcenie:
\(\displaystyle{ \frac{(t+z)^{2}[(t+z)^{2}-3tz]^{2}}{(tz)^{2}}-16 \sqrt{tz}\frac{(t+z)[(t+z)^{2}-3tz]}{(tz)}+27[(t+z)^{2}-2tz]-26tz=0}\)
Pomnóżmy wszystko przez tz do drugieji zlikwidujemy mianowniki:
\(\displaystyle{ (t+z)^{2}[(t+z)^{2}-3tz]^{2}-16tz \sqrt{tz}(t+z)[(t+z)^{2}-3tz]+27(tz)^{2}(t+z)^{2}-80(tz)^{3}=0}\)
Teraz zróbmy podstawienie:
\(\displaystyle{ t+z=a}\)
\(\displaystyle{ tz=b^{2}}\)
Po podstawieniu opuszczeniu nawiasów i uporządkowaniu mamy:
\(\displaystyle{ a^{6}-6a^{4}b^{2}-16a^{3}b^{3}+36a^{2}b^{4}+48ab^{5}-80b^{6}=0}\)
teraz zróbmy kolejne podstawienie i już mi sie kończy koncepcja więc znowu x będzie czyli
dzielimy wszystko przez b do szóstej i podstawiamy:
\(\displaystyle{ \frac{a}{b}=x}\)
i mamy równanie stopnia 6:
\(\displaystyle{ x^{6}-6 x^{4}-16 x^{3}+36 x^{2}+48x-80=0}\)
łatwo sprzwdzić , że podwójnym pierwiastkiem tego równania będzie 2 czyli jednym z rozwiązań tego równania będzie 2
można to równanie zapisać:
\(\displaystyle{ (x-2)^{2}(x^{4}+4x^{3}+6x^{2}-8x-20)=0}\)
i łatwo teraz zauważyć , że skoro x=2 to pamiętając , że a/b=x musi być:a=2b
czyli wczesniejsze podstawienie t+z=a=2b
\(\displaystyle{ tz=b^{2}}\)
rozwiązując ten układ rwnań mamy:
t=b , z=b
ale wracając do pierwszego podstawienie:
\(\displaystyle{ x= \frac{t^{2}}{z}=b}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{z^{2}}{t}=b}\)
co daje x=y
cnd...
-- 4 stycznia 2010, 11:09 --
Ale mam jeszcze dylemat , rowiązaniem tego równania stopnia 4 będą jeszcze inne liczby (jeszcze nie liczyłem) i w związku z tym x i y może spełniać jeszcze inną zależność a po drugie skoro x=y to czemy pochodna naszego wyjściowego wyrażenie po x i po y nie jest stała??
-- 4 stycznia 2010, 16:36 --
Warto rozwiązać równanie 4 stopnia i wtedy będzie wiadomo jaka może być zależność między x i y
Próbowałem to rozwiązywać ale zwykłe metody zawodzą chyba trzeba wziąć najcięższe działa czyli wzory
na 4 stopień wrrrr...... a pierwiastek między 1 i 2 na pewno będzie.
Wynika stąd, że w jedną stronę to zadanie jest prawdziwe czyli jeżeli się podstawi y=x to będzie spełniać nasze równanie wyjściowe, ale w drugą stronę może być że nie tylko y=x ale coś jeszcze może być!!!
-- 4 stycznia 2010, 17:30 --
Wygląda na to że jest jeszcze 4 pierwiastki prawdopodobnie rzeczywiste
-- 10 stycznia 2010, 15:26 --
Sprawdziłem na kreatorze wykresów , że to równanie 4 go stopnia ma jeszcze tylko 2 pierwiastki
jeden między 1 a 2 (dodatni) a drugi między -1 a -2 więc nas interesuje ten dodatni zobaczmy co z tego wyjdzie niech r dodatni pierwiastek równania 4 stopnia 1<r<2
czyli biorąc pod uwagę podstawienia:
a=br
t+z=a=br
tz=bb
rozwiązując go mamy równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ t^{2}-brt+b^{2}=0}\)
\(\displaystyle{ D=b^{2}r^{2}-4b^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{D}=b \sqrt{r^{2}-4}}\)
Zauważmy , że pod pierwiastkiem jest liczba <0 więc to równanie nie ma rozwiązania
zostaje tylko nasze x=2
podobnie będzie na rozwiązaniu ujemnym...-- 10 stycznia 2010, 15:30 --podejrzewam że nasze wyjściowe dwie liczby można zapisać w ten sposób:
\(\displaystyle{ (x-y)^{2}*R(x,y)=0}\)
gdzie R(x,y)jest >0 czyli będzie to zbiór pusty.
zresztą na kreatorze wykresów to nasze wyjściowe równanie zapisane tak jak leci daje w wykresie linię prostą y=x ...
i to chyba tłumaczy wszystko...
- Ponewor
- Moderator

- Posty: 2209
- Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 70 razy
- Pomógł: 297 razy
[Nierówności] Dwie liczby
Niech \(\displaystyle{ a=\sqrt[6]{x}}\) i \(\displaystyle{ b=\sqrt[6]{y}}\).Zadanie pojawiło się w \(\displaystyle{ 101}\) nierozwiązanych.
Równanie przyjmuje postać:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{\frac{1}{3}\left(a^{6}+a^{3}b^{3}+b^{6}\right)}=\sqrt[2]{\frac{1}{2}\left(a^{4}+b^{4}\right)}}\)
Podnosimy obustronnie do szóstej potęgi, redukujemy i mamy:
\(\displaystyle{ a^{12}+b^{12}-16a^{9}b^{3}-16a^{3}b^{9}+27a^{8}b^{4}+27a^{4}b^{8}-24a^{6}b^{6}=0}\)
Czyli równoważnie (dla niewiadomych równych zachodzi równość, więc korzystamy wielokrotnie z twierdzenia Bézouta):
\(\displaystyle{ \left(a-b\right)^{4}\left(4a^{7}b+10a^{6}b^{2}+4a^{5}b^{3}+\left(a^{4}-b^{4}\right)^{2}+4a^{3}b^{5}+10a^{2}b^{6}+4ab^{7}\right)=0}\)
Skąd jedynym rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ a=b}\), czyli \(\displaystyle{ x=y}\).