wahadło matematyczne
-
Kinga
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 17 cze 2006, o 23:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
wahadło matematyczne
Dwa wahadła matematyczne wykonują w tym samym czasie odpowiednio n1 = 10 drgań i n2 = 6 drgań. Różnica długości wahadeł wynosi (delta) l = 16 cm. Obliczyć długości l1 i l2 wahadeł.
- `vekan
- Użytkownik

- Posty: 795
- Rejestracja: 23 sty 2006, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: far away
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 71 razy
wahadło matematyczne
Wydaje mi się, że to będzie tak :
\(\displaystyle{ \frac {n_1}{n_2} = \frac{l_1}{l_2}}\)
przy czym \(\displaystyle{ l_1 = l_2 + 16}\)
z tego wynika, że :
\(\displaystyle{ \frac {n_1}{n_2} = \frac{l_2 + 16}{l_2}}\)
wyznaczam \(\displaystyle{ l_2 = 24}\)
\(\displaystyle{ l_1 = 40}\)
\(\displaystyle{ \frac {n_1}{n_2} = \frac{l_1}{l_2}}\)
przy czym \(\displaystyle{ l_1 = l_2 + 16}\)
z tego wynika, że :
\(\displaystyle{ \frac {n_1}{n_2} = \frac{l_2 + 16}{l_2}}\)
wyznaczam \(\displaystyle{ l_2 = 24}\)
\(\displaystyle{ l_1 = 40}\)
-
Kinga
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 17 cze 2006, o 23:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
wahadło matematyczne
Niestety to jest zla odpowiedz. Poprawny wynik to l1 = 9 cm , a l2 = 25 cm. Tylko jak do tego dojsc?
Mam nadzieje,ze mi pomozesz ponownie
a i tak klikne, ze juz pomogles
Mam nadzieje,ze mi pomozesz ponownie
a i tak klikne, ze juz pomogles
- jayson
- Użytkownik

- Posty: 64
- Rejestracja: 1 lut 2006, o 21:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 4 razy
wahadło matematyczne
Skoro czas w obu przypadkach jest równy, to możemy zapisać :
\(\displaystyle{ n_{1} T_{1} = n_{2} T_{2}}\)
Po uproszczeniu otrzymujemy (pamiętamy o zależności na okres drgań wahadła) :
\(\displaystyle{ n_{1}^{2} l_{1} = n_{2}^{2} l_{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ l_{1} i l_{2}}\) to długości wahadeł
Po podstawieniu wartości liczbowych i zależności \(\displaystyle{ l_{2} = l_{1} + 16}\)
otrzymamy wartości zgodne z tymi w Twoich odpowiedziach.
\(\displaystyle{ n_{1} T_{1} = n_{2} T_{2}}\)
Po uproszczeniu otrzymujemy (pamiętamy o zależności na okres drgań wahadła) :
\(\displaystyle{ n_{1}^{2} l_{1} = n_{2}^{2} l_{2}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ l_{1} i l_{2}}\) to długości wahadeł
Po podstawieniu wartości liczbowych i zależności \(\displaystyle{ l_{2} = l_{1} + 16}\)
otrzymamy wartości zgodne z tymi w Twoich odpowiedziach.
-
Kinga
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 17 cze 2006, o 23:10
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
wahadło matematyczne
dziekuje bardzo
tylko moglbys jasniej mi wytlumaczyc cale rozwiazanie i ta zaleznosc?
tylko moglbys jasniej mi wytlumaczyc cale rozwiazanie i ta zaleznosc?
- PawelJan
- Użytkownik

- Posty: 957
- Rejestracja: 18 sie 2005, o 12:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oleszyce/Kraków
- Pomógł: 209 razy
wahadło matematyczne
Okres drgań wahadła matematycznego to \(\displaystyle{ T=2\pi\sqrt{\frac{l}{g}}}\) więc częstotliwość \(\displaystyle{ f=\frac{1}{T}=\frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{g}{l}}}\), a właśnie częstotliwość mamy podaną f=n. Zatem
\(\displaystyle{ \large \frac{n_2}{n_1}=\frac{\frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{g}{l_2}}}{\frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{g}{l_1}}}=\sqrt{\frac{l_1}{l_2}}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{n_2^2}{n_1^2}=\frac{l_1}{l_2}}\).
\(\displaystyle{ \large \frac{n_2}{n_1}=\frac{\frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{g}{l_2}}}{\frac{1}{2\pi}\sqrt{\frac{g}{l_1}}}=\sqrt{\frac{l_1}{l_2}}}\)
Czyli \(\displaystyle{ \frac{n_2^2}{n_1^2}=\frac{l_1}{l_2}}\).