Rozwiązuje zadanie i w pewnym momencie doszedłem do momentu w którym trzeba obliczyć:
\(\displaystyle{ \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{1}{{\ln {e^{{\textstyle{1 \over n}}}}}}}\)
Wiem, że samo \(\displaystyle{ {{e^{{\textstyle{1 \over n}}}}}}\) dąży do 1 bo to jest pierwiastek n-tego stopnia ze stałej więc można by kombinować że to jest :
\(\displaystyle{ \mathop {\lim }\limits_{n \to \infty } \frac{1}{{{0^ + }}} = \infty}\)
Ale nie wiem czy to jest dobrze
Obliczyć granicę funkcji
-
natkoza
- Użytkownik

- Posty: 2271
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Obliczyć granicę funkcji
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty}\frac{1}{lne^{\frac{1}{n}}}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{\frac{1}{n}lne}=\lim_{n\to\infty}\frac{1}{\frac{1}{n}}=\lim_{n\to\infty}n=\infty}\)

