Dany jest ciąg:
\(\displaystyle{ a _{n} = \frac{ \sqrt{n} }{n+2}}\) gdzie \(\displaystyle{ n>1}\)
Zbadaj jego monotoniczność...
Zbadać monotoniczność ciągu..
-
smokpysio66
- Użytkownik

- Posty: 91
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 21 razy
-
miodzio1988
Zbadać monotoniczność ciągu..
A problem to? Iloraz alo roznice badasz i na podstawie def stwierdzasz monotonicznosc. Cos ni9e wychodzi?
-
smokpysio66
- Użytkownik

- Posty: 91
- Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 21 razy
-
miodzio1988
Zbadać monotoniczność ciągu..
Z ilorazem sprobuj. Nie nboj się prznosic na strony, mnozyc nierownosc itd. Az Ci wyjdzie cos sensownego
- michael_13
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza proxy
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadać monotoniczność ciągu..
po odjęciu \(\displaystyle{ a_{n+1}- a_{n}}\) wychodzi:
\(\displaystyle{ \frac{(n+2) \sqrt{n+1} -(n+3)\sqrt{n} }{ n^{2}+5n+6 }}\)
i jak po tym poznać czy jest rosnący czy nie?
edit
podstawiając dowolne n>1 wychodzi ujemne, czyli ciąg malejący, tak?
\(\displaystyle{ \frac{(n+2) \sqrt{n+1} -(n+3)\sqrt{n} }{ n^{2}+5n+6 }}\)
i jak po tym poznać czy jest rosnący czy nie?
edit
podstawiając dowolne n>1 wychodzi ujemne, czyli ciąg malejący, tak?
- michael_13
- Użytkownik

- Posty: 52
- Rejestracja: 5 paź 2008, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: zza proxy
- Podziękował: 13 razy
- Pomógł: 2 razy
Zbadać monotoniczność ciągu..
wymnożyłem i..... poważnie, nie widzę żeby miało mi się coś tam skrócić;d
-
matti90
- Użytkownik

- Posty: 175
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 8 razy
Zbadać monotoniczność ciągu..
hmm... masz racje( zle rozpisalem ) ... jesli \(\displaystyle{ a_{n+1} - a_{n} <0}\) to ciąg jest malejący:)-- 30 grudnia 2009, 21:21 --a nawet scisle malejacy:D