Granica ciągu...

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu...

Post autor: smokpysio66 »

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty}n*sin { \frac{2}{n} }}\)

Dlaczego wychodzi mi zero ,a w odpowiedziach jest \(\displaystyle{ 2}\)?
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Granica ciągu...

Post autor: Vieshieck »

Zapisz to jako:

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{sin \frac{2}{n}}{\frac{1}{n} }}\)

i masz d'Hospitala
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granica ciągu...

Post autor: Nakahed90 »

Pokaz jak liczysz sprawdzimy.

-- 29 grudnia 2009, 17:56 --
Vieshieck pisze:Zapisz to jako:

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty } \frac{sin \frac{2}{n}}{\frac{1}{n} }}\)

i masz d'Hospitala
Po co od razu hospital? Jedno proste podstawienie wystarczy.
miodzio1988

Granica ciągu...

Post autor: miodzio1988 »

Vieshieck ta reguła do ciągow??? Zerknij na założenia tej reguły. I policz z definicji pochodną sinusa . Z czego tam korzystasz?
Awatar użytkownika
Vieshieck
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 19 cze 2007, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 59 razy

Granica ciągu...

Post autor: Vieshieck »

Ups, wtopa Przepraszam, wycofuję się.
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu...

Post autor: smokpysio66 »

Korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ sin2\alpha=2sin\alpha *cos\alpha}\),doszłem do granicy:
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty}n*2sin \frac{1}{n}*cos \frac{1}{n}}\)

Co dalej.?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granica ciągu...

Post autor: Nakahed90 »

Podstaw \(\displaystyle{ t=\frac{1}{n}}\), chociaż trzebabyło od razu podstawiać \(\displaystyle{ t=\frac{2}{n}}\)
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu...

Post autor: smokpysio66 »

Po co podstawiać.Co to mi właściwie da...?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granica ciągu...

Post autor: Nakahed90 »

Wykorzystanie dobrze znanej granicy \(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{sinx}{x}=1}\)
smokpysio66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 3 lis 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 21 razy

Granica ciągu...

Post autor: smokpysio66 »

\(\displaystyle{ \lim_{x \to \infty} \frac{sinx}{x}=0}\)

Tu mam nieskończoność,a więc ??
Rozumiem,że gdyby była granica zmierzająca do zera,ale tu mam nieskończoność..
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granica ciągu...

Post autor: Nakahed90 »

Jeśli \(\displaystyle{ n \rightarrow +\infty}\) to \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \rightarrow 0}\)
ODPOWIEDZ