Zbadać liniową niezależność wektorów
Zbadać liniową niezależność wektorów
Wektory \(\displaystyle{ \vec{u},\ \vec{v},\ \vec{w},\ \vec{x}}\)
są liniowo niezależne w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\). Zbadać liniową niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \vec{u}- \vec{v}}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}-\vec{w}}\)
\(\displaystyle{ \vec{w}}\)
są liniowo niezależne w przestrzeni liniowej \(\displaystyle{ V}\). Zbadać liniową niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \vec{u}- \vec{v}}\)
\(\displaystyle{ \vec{v}-\vec{w}}\)
\(\displaystyle{ \vec{w}}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 12:39 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Istnieje specjalna komenda w LaTeX-u na strzałkę symbolizującą wektor. Poprawa wiadomości.
Powód: Istnieje specjalna komenda w LaTeX-u na strzałkę symbolizującą wektor. Poprawa wiadomości.
Zbadać liniową niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \vec{u} = [x _{1} , y _{1}, z _{1}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{v} = [x _{2} , y _{2}, z _{2}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{w} = [x _{3} , y _{3}, z _{3}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{x} =[x _{4} , y _{4}, z _{4}]}\)
tak zacząć ?
\(\displaystyle{ \vec{v} = [x _{2} , y _{2}, z _{2}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{w} = [x _{3} , y _{3}, z _{3}]}\)
\(\displaystyle{ \vec{x} =[x _{4} , y _{4}, z _{4}]}\)
tak zacząć ?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2009, o 12:40 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: To samo.
Powód: To samo.
Zbadać liniową niezależność wektorów
To ja zacznę. Niech \(\displaystyle{ \vec{u} =( x _{1},..., x _{n})}\)
\(\displaystyle{ \vec{v} =( y _{1},..., y _{n})}\)
Napisz co to znaczy z definicji ze te wektory są liniowo niezalezne
\(\displaystyle{ \vec{v} =( y _{1},..., y _{n})}\)
Napisz co to znaczy z definicji ze te wektory są liniowo niezalezne
Zbadać liniową niezależność wektorów
\(\displaystyle{ \alpha \vec{u}+\beta\vec{v} +\gamma \vec{w}+\delta\vec{x} \neq 0}\)
Zbadać liniową niezależność wektorów
bzdura naucz się porzadnie definicji lepiejANaJot pisze:\(\displaystyle{ \alpha \vec{u}+\beta\vec{v} +\gamma \vec{w}+\delta\vec{x} \neq 0}\)
Zbadać liniową niezależność wektorów
No to nie będzie rozwiązania. I proszenie nic nie pomoże. Gotowca nie będzie. Jak napiszesz nam definicje POPRAWNĄ to bedzie pomoc
Zbadać liniową niezależność wektorów
Twierdzenie
Żaden układ a1, a2, ....., an+1 wektorów z \(\displaystyle{ R ^{n}}\) nie jest liniowo niezależny.
Twierdzenie
Układ wektorów a1, a2, ....., an z \(\displaystyle{ R ^{n}}\) jest liniowo niezależny wtedy i tylko wtedy gdy:
det A(a1, a2, ....., an ) ¹ 0,
gdzie A(a1, a2, ....., an) jest macierzą, której kolumnami są wektory a1, a2, ....., an.
Żaden układ a1, a2, ....., an+1 wektorów z \(\displaystyle{ R ^{n}}\) nie jest liniowo niezależny.
Twierdzenie
Układ wektorów a1, a2, ....., an z \(\displaystyle{ R ^{n}}\) jest liniowo niezależny wtedy i tylko wtedy gdy:
det A(a1, a2, ....., an ) ¹ 0,
gdzie A(a1, a2, ....., an) jest macierzą, której kolumnami są wektory a1, a2, ....., an.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Zbadać liniową niezależność wektorów
Trzy wektory będą LNZ kiedy prawdziwy będzie warunek
\(\displaystyle{ \forall a,b,c\in K a\vec{x}+b\vec{y}+c\vec{z}=\Theta \iff a=b=c=0}\)
\(\displaystyle{ \forall a,b,c\in K a\vec{x}+b\vec{y}+c\vec{z}=\Theta \iff a=b=c=0}\)