Stęzenie procentowe

Osobny dział dla miłośników procentów.
kitka16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: las

Stęzenie procentowe

Post autor: kitka16 »

Do 2l roztworu o stezenie p% dolano 3l eoztworu o stezeniu 20%. Otrzymano w ten sposob roztwór o stezeniu 15%. Ile wynosi p?
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Stęzenie procentowe

Post autor: Kelgar »

A znasz może rozwiązanie???
Bo chemikiem nie jestem, ale da sie to chyba matematycznie rozwiązać^^
kitka16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 250
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: las

Stęzenie procentowe

Post autor: kitka16 »

no znam ma wyjsc 7,5%
vizard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 11 sty 2009, o 11:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 1 raz

Stęzenie procentowe

Post autor: vizard »

2*p+0,2*3=0,15*5
2p+0,6=0,75
2p=0,15
p=0,075
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Stęzenie procentowe

Post autor: Kelgar »

To już kolega napisał^^
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2484
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Stęzenie procentowe

Post autor: Quaerens »

KELGAR pisze:A znasz może rozwiązanie???
Bo chemikiem nie jestem, ale da sie to chyba matematycznie rozwiązać^^
No coś ty...?

\(\displaystyle{ Cp=\frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100}\)
Kelgar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 180
Rejestracja: 6 maja 2009, o 18:31
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 10 razy

Stęzenie procentowe

Post autor: Kelgar »

Miałem na myśli układy równań, bo ja sie takiej metody uczyłem:PP
PZDR
ODPOWIEDZ