wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
adrian7137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 9 mar 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rgfg
Podziękował: 9 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: adrian7137 »

oblicz wartosc najwieksza i najmniejsza funkcji kwadratowej w przedziale
a)\(\displaystyle{ f(x)=-5x ^{2}-20x+4}\) w przedziale <-4,-1>
b)\(\displaystyle{ f(x)=x ^{2}+2x-2}\) w przedziale <-1,1>
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: Althorion »

Schemat postępowania jest w obu taki sam:
1. Znajdź wierzchołek (konkretniej - jego wsp. xową) korzystając ze wzoru \(\displaystyle{ p = \frac{-b}{2a}}\).
2. Jeśli wsp. przy najwyższej potędze jest dodatni, to funkcja przyjmuje tam minimum, jeśli ujemny - maksimum.
3. Jeżeli wypadł w zadanym przedziale to skończyłeś.
4. Jeżeli nie, sprawdzasz wartości na krańcach przedziału i wybierasz mniejszą / większą.
adrian7137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 9 mar 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rgfg
Podziękował: 9 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: adrian7137 »

w a mi wyszlo 4 najwieksza i 19 najmniejsza dobrze>>??
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: Althorion »

Największa dobrze. Najmniejsza źle (ten wielomian nie ma najmniejszej wartości). Ponadto, Twoje wartości wychodzą poza zakres. A Ty masz podać wart. w tym zakresie.
adrian7137
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 9 mar 2008, o 13:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rgfg
Podziękował: 9 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: adrian7137 »

czyli jaka bedzie najmniejsza ?? prosze powiedz siedze juz pare godzin nad tym
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

wartosc najmniejsza i najwieksza funkcji

Post autor: miki999 »

Pokaż obliczenia.
Wiesz jak wygląda f. kwadratowa?
ODPOWIEDZ