Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

Witam, mam pytanie czy da się wyliczyć logarytm??
Np. logarytm z 47 przy podstawie 2 (wiem że, żeby wyliczyć to to trzeba zrobić tak - logarytm z 47 przy dowolnej podstawie podzielic na logarytm z 2 przy dowolnej podstawie) ale to nie jest wynik!!
A kalkulatory potrafią wyliczyć logarytm, więc pewnie mają jakiś wzór.
Więc chyba da się wyliczyć logarytm, ale jak??

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Awatar użytkownika
juzef
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 876
Rejestracja: 29 cze 2005, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 66 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: juzef »

W sumie sam sobie odpowiedziałeś jak to zrobić. W wątku na temat pierwiastków napisałem jak przybliżyć logarytm naturalny.
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

A czy da się rozwiązać równanie a^x=b np. 3^x=243 (heh, to jest to samo co logarytm przy podstawie 3 z 243)
Awatar użytkownika
bolo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2352
Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BW
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 191 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: bolo »

Hmm... Nie wiem za bardzo do czego zmierzasz.

\(\displaystyle{ 3^x=243\\3^x=3^5\\x=5}\)
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

No ale z kąd wiedziałeś,, że 3^5=243?? Zgadłeś??
Czyli x zgadłes??
Czy jakoś wyliczyłeś?? Bo jeśli wyliczyłes x to powiedz jak plisssss
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: Tomasz Rużycki »

Chyba nietrudno zauwazyc, ze 243 to pewna potega 3... Nieprawdaz?
Awatar użytkownika
hellsing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 137
Rejestracja: 30 mar 2006, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kątowni
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 16 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: hellsing »

Można przecierz odczytać z odręcznie zrobionego wykresu.Przy \(\displaystyle{ log_{3}}\) to nic w tym trudnego niema.
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

Amając do dyspozycji jedynie kartkę i długopis wyliczyli byście logarytm z 73 przy podstawie 5??
Jak coś takiego ręcznie wyliczyć??
Awatar użytkownika
robert179
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 441
Rejestracja: 24 lip 2005, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 111 razy
Pomógł: 13 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: robert179 »

\(\displaystyle{ log_{a}b=c}\); \(\displaystyle{ a^{c}=b}\)
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

robert179 o tym że logarytm przy podstawie a z b =c to to samo co a do potęgi b = c wiedziałem, tylko czy umiałbyś mając tylko kartkę i długopis wyliczyć c??
Od początku do tego zmierzałem.
Jeśli umiesz to wyliczyć to powiedz jak, błagam!
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: Mapedd »

większosci logarytmów nie da "wyliczyc" ,logarytm z czegos o jakiejs tam podstawie to taka sama liczba jak np \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) i nie da sie zapisac jej pelnego rozwiniecia dziesiętnego, sa to bowiem liczby niewymierne, mozna podac tylko pewne przyblizenie
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

A wyliczyć logarytm o pewnym zbliżeniu umiecie (np. do 10 miejsc po przecinku)??
Oczywiście bez pomocy kalkulatora
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: Mapedd »

\(\displaystyle{ \large {lnx=2(\frac{x-1}{x+1}+\frac{(x-1)^3}{3(x+1)^3}+\frac{(x-1)^5}{5(x+1)^5}+ s + \frac{(x-1)^{2n+1}}{(2n+1)(x+1)^{2n+1}} + s )}}\)


wstawiasz i liczysz
pat_mat_6
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 8 cze 2006, o 17:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: pat_mat_6 »

Dzięki Mapedd, ale to jest wzór na logarytm naturalny z x, a ja chciałem dowolny logarytm z doiwolnej liczby i o dowolnej podstawie
Awatar użytkownika
Mapedd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 299
Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 33 razy

Czy tylko kalkulator potrafi wyliczyć logarytm??

Post autor: Mapedd »

no to zapamiętaj taki wzór: \(\displaystyle{ \large {\log_ab=\frac{lnb}{lna}}}\)
ODPOWIEDZ