Mógłby ktoś pomóc, bo nie mam pojęcia jak rozwiązać takie zadanie:
Naszkicuj wykres funkcji f. Dla jakich wartości parametru m równanie f(x) = m ma rozwiązanie?
a) f(x) = |sinx| - 1
b) f(x) = 3 - 2|cosx|
c) f(x) = |tgx| - 4
Proszę o pomoc
Wartość parametru m w funckci trygonometrycznej
-
Savannah
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chrzanów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Wartość parametru m w funckci trygonometrycznej
m to po prostu będzie zbiór wartości każdej funkcji. Po narysowaniu ci wyjdzie. Np. w c) będzie to \(\displaystyle{ <-4; \infty )}\), więc m należy do tego przedziału.
-
Krogulec
- Użytkownik

- Posty: 4
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 18:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
Wartość parametru m w funckci trygonometrycznej
Dzięki, ale w jaki sposób narysować wykres? W jaki sposób odbić go?
-
Savannah
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 11 lis 2009, o 19:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chrzanów
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 9 razy
Wartość parametru m w funckci trygonometrycznej
C) Narysuj wykres y=tgx. Następnie zrób z tego y=|tgx|, to znaczy to, co jest pod osią x, odbij nad. Czyli jak dla jakiegoś argumentu masz -2, to po odbiciu dla tego argumentu będzie 2. Później to, co ci wyjdzie, przesuń 4 jednostki w dół.
A) Narysuj y=sinx. Następnie to, co jest pod osią x odbij i wyjdzie ci y=|sinx|. Teraz przesuń o 1 jednostkę w dół.
B) Tu trochę więcej przekształceń. Narysuj y=cosx. Teraz wartość bezwzględną, czyli tak jak wcześniej. Teraz trzeba dla każdego argumentu wartość pomnożyć razy -2 i pozaznaczć odpowiednio.
Tzn. jak dla argumentu x wartość była 1, to teraz będzie -2. No i na końcu cały wykres przesunąć do góry o 3 jednostki.
A) Narysuj y=sinx. Następnie to, co jest pod osią x odbij i wyjdzie ci y=|sinx|. Teraz przesuń o 1 jednostkę w dół.
B) Tu trochę więcej przekształceń. Narysuj y=cosx. Teraz wartość bezwzględną, czyli tak jak wcześniej. Teraz trzeba dla każdego argumentu wartość pomnożyć razy -2 i pozaznaczć odpowiednio.
Tzn. jak dla argumentu x wartość była 1, to teraz będzie -2. No i na końcu cały wykres przesunąć do góry o 3 jednostki.