Znaleźć rząd macierzy

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
alimak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 31 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: alimak »

A=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-2&1&1\\1&-2&0&-1\\1&-1&0&0\end{array}\right]}\)

B=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&-1\\3&-1&2&0\\1&3&4&-2\\4&-3&1&1\end{array}\right]}\)

C=\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-1&2&3&4\\2&1&-1&2&0\\-1&2&1&1&3\\1&5&-8&-5&-12\\3&-7&8&9&13\end{array}\right]}\)
nwnuinr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 245 razy
Pomógł: 2 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: nwnuinr »

\(\displaystyle{ rankA = rankB = rankC = 3}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8358
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: miki999 »

\(\displaystyle{ rankA = rankB = rankC = 3}\)
Z pewnością autorce tematu, która nie wie jak się liczy wyznaczniki i być może wie, co to w ogóle jest rząd macierzy, wiele to dało.



Pozdrawiam.
nwnuinr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 375
Rejestracja: 12 mar 2008, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 245 razy
Pomógł: 2 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: nwnuinr »

Twój post dużo więcej nie wniósł , poza tym w temacie było napisane "znajdź" a nie wytłumacz.
alimak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 1 mar 2008, o 16:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski
Podziękował: 31 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: alimak »

a moze ktos mi to jednak wytłumaczyc ??
Awatar użytkownika
Mariusz M
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6953
Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1254 razy

Znaleźć rząd macierzy

Post autor: Mariusz M »

Rząd jest to liczba liniowo niezależnych wierszy/kolumn macierzy

Dla macierzy \(\displaystyle{ A_{n\times m}}\)

\(\displaystyle{ rank \left( A\right) \in <0;min \left(n,m\right) >}\)

Operacje elementarne (te używane w eliminacji Gaussa) nie zmieniają rzędu macierzy

Jak obliczać rząd ?

Najprościej jest wybrać sobie jakiś wiersz lub kolumnie i dokonać takich operacji elementarnych
aby w tej kolumnie /w tym wierszu został tylko jeden niezerowy element

Jeżeli wszystkie elementy wiersza/kolumny się wyzerują to skreślamy go bez zliczania
Jeżeli w wybranym wierszu/kolumnie zostanie jeden element to skreślamy ten wiersz i tą
kolumnę na przecięciu których znajdował się niezerowy element a następnie zliczamy go
ODPOWIEDZ