Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
Boss@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 20 razy

Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty

Post autor: Boss@ »

Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty:
\(\displaystyle{ A[0,2] B[-4,0]}\) proszę metodą podstawienia do wzoru \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Awatar użytkownika
Althorion
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4293
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 662 razy

Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty

Post autor: Althorion »

No to podstawmy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 = 0a + b \\ 0 = -4a + b \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a = \frac{1}{2} \\ b = 2 \end{cases} \Rightarrow y = 0,5x + 2}\)
Boss@
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 13 lis 2009, o 18:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KrK
Podziękował: 20 razy

Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty

Post autor: Boss@ »

Althorion pisze:No to podstawmy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2 = 0a + b \\ 0 = -4a + b \end{cases} \Rightarrow \begin{cases} a = \frac{1}{2} \\ b = 2 \end{cases} \Rightarrow}\)

Bardzo proszę możesz rozpisać skąd masz to \(\displaystyle{ a= \frac{1}{2}}\)
Awatar użytkownika
Quaerens
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2484
Rejestracja: 5 wrz 2007, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 439 razy
Pomógł: 181 razy

Znaleść równanie prostej przechodzącej przez punkty

Post autor: Quaerens »

Po rozwiązaniu układu równań jaki jest wyżej Wystarczy zrobić górne równanie \(\displaystyle{ \cdot (-1)}\) i policzyć współczynnik kierunkowy. Potem b.
ODPOWIEDZ