równanie logarytmiczne
-
marlenka1890
- Użytkownik

- Posty: 73
- Rejestracja: 22 maja 2009, o 19:10
- Płeć: Kobieta
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
równanie logarytmiczne
Zacznij od wyznaczenia dziedziny. Potem:
\(\displaystyle{ log_{3}(x+1)+ log_{3}(2-x)=2 log_{3}x \\
log_3[(x+1)(2-x)] = log_3 (x^2) \\
(x+1)(2-x) = x^2}\)
Dalej już widać.
Poprawiłem. Dzięki Dasio.
\(\displaystyle{ log_{3}(x+1)+ log_{3}(2-x)=2 log_{3}x \\
log_3[(x+1)(2-x)] = log_3 (x^2) \\
(x+1)(2-x) = x^2}\)
Dalej już widać.
Poprawiłem. Dzięki Dasio.
Ostatnio zmieniony 9 gru 2009, o 19:38 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
-
marlenka1890
- Użytkownik

- Posty: 73
- Rejestracja: 22 maja 2009, o 19:10
- Płeć: Kobieta
