Zadanie z opornikami

Pole elektryczne i elektrostatyczne. Oddziaływania magnetyczne i siła elektrodynamiczna. Prąd stały i prąd zmienny.
karolinka62
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 mar 2006, o 14:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 2 razy

Zadanie z opornikami

Post autor: karolinka62 »

Czy istnieje jakis prosty sposób,aby policzyc opornoc zastepcza układu nie korzystajac z praw Kirchoffa??
Oporniki o jednakowym oporze połączone są ze sobą w taki sposób, że tworzą krawędzie prostopadłościanu. Jaki jest opór zastępczy dla prądu płynącego z jednego wierzchołka do drugiego znajdującego się po przekątnej prostopadłościanu i po przekątnej ściany? Jaka moc będzie się wydzielać na tym układzie jeżeli przyłoży się napięcie 20V przy oporze każdego z oporników 10 Ω.
Awatar użytkownika
lepton
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 146
Rejestracja: 30 paź 2004, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: k/Poznania
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 14 razy

Zadanie z opornikami

Post autor: lepton »

można sobie bardzo ułatwić korzytając z symetrii która jest widoczna po obrocie układu o 120 stopni względem przekątnej prostopoadłościanu, ale nie obędzie się bez pierwszego prawa Kirchhowa. Spadek napięcia między punktami leżącymi w punktach należących do przekątnej prostopadłościanu nie zależy od drogi, wzdłóż której go obliczamy (a tutaj II prawo Kirchhoffa)

wtedy widzimy że np.

\(\displaystyle{ U_{AB} = U_{AC} + U_{CD} + U_{DB}}\)
co daje
\(\displaystyle{ R_{AB}I = R\frac{I}{3} + R\frac{I}{6} + R\frac{I}{3}}\)
\(\displaystyle{ R_{AB} = R\frac{5}{6}}\)

natomiast dla przkątnej ściany bocznej mamy tylko
\(\displaystyle{ R_{AD}I = R\frac{I}{3} + R\frac{I}{6}}\)
\(\displaystyle{ R_{AD} = R\frac{1}{2}}\)

a z mocą to chyba sobie poradzisz wiedząc że \(\displaystyle{ P= UI}\) i \(\displaystyle{ I = \frac{U}{R}}\)

jednak nie korzystając z symetrii, prawa Kirchhoffa prowadzą do bardzo dużej liczby równań...
W_Zygmunt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 544
Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53 razy

Zadanie z opornikami

Post autor: W_Zygmunt »

karolinka62
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 25 mar 2006, o 14:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: śląsk
Podziękował: 2 razy

Zadanie z opornikami

Post autor: karolinka62 »

Serdecznie dziekuje za pomoc:)
ODPOWIEDZ