Proszę o weryfikację kolejnego mojego rozwiązania zadanka o treści:
W pewnym szpitalu badaniu poddano dzieci ze względu na temeraturę. W celu weryfikacji hipotezy zakładającej, że średnia temeratura wszystkich chorych dzieci jest wyższa niż 37,8 st C, podano uzyskane wyniki: N=20, srednia=38.0 wariancja = 1.
Przyjmując poziom istotności alfa = 0,1 zweryfikować H0. Podać liczbę stopni swobody.
-----------------
MOJE ROZWIĄZANIE (czy jest poprawne ???)
Dane:
\(\displaystyle{ m_0 = 37.8}\)
\(\displaystyle{ m = 38}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 0.1}\)
\(\displaystyle{ s^2 = 1}\)
\(\displaystyle{ H_0: m=m_0}\)
\(\displaystyle{ H_1:m>m_0}\)
Korzstam ze statystyki (czy poprawnie ???):
\(\displaystyle{ t_0 = \frac{m-m_0}{s}\sqrt{n-1}}\)
\(\displaystyle{ t_0 = 0,872}\)
statystykę t wyznaczyłam z rozkładu t-Studenta i dla 2alfa i 19 stopni swobody.
t =1,328
Wychodzi mi rozkład prawostronny,
\(\displaystyle{ t_0< t}\) więc brak podstaw do odrzucenia hipotezy H0.
Weryfukacja hipotezy...
Weryfukacja hipotezy...
Ostatnio zmieniony 5 cze 2006, o 09:31 przez iowka, łącznie zmieniany 2 razy.
- abrasax
- Użytkownik

- Posty: 830
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Weryfukacja hipotezy...
1. używaj TeX-a
2.
\(\displaystyle{ \overline{x}=38}\)
Wtedy statystyka ma postać
\(\displaystyle{ t=\frac{\overline{x}-m_0}{s}\sqrt{n-1}}\)
3.
4. Poza tym ok.
2.
zazwyczaj literą m oznaczamy warość oczekiwaną całej populacji, czyli wartość, którą tutaj szacujemy, dlatego policzoną średnią z próbki zapiszemy jako:iowka pisze:\(\displaystyle{ m=38}\)
\(\displaystyle{ \overline{x}=38}\)
Wtedy statystyka ma postać
\(\displaystyle{ t=\frac{\overline{x}-m_0}{s}\sqrt{n-1}}\)
3.
zbiór krytyczny prawostronnyiowka pisze:Wychodzi mi rozkład prawostronny
4. Poza tym ok.
