[Kombinatoryka] Kula bilardowa odbija się od paraboli

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
patry93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1234
Rejestracja: 30 sty 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koziegłówki/Wrocław
Podziękował: 352 razy
Pomógł: 33 razy

[Kombinatoryka] Kula bilardowa odbija się od paraboli

Post autor: patry93 »

Witam.

W układzie współrzędnych rysujemy parabolę o równaniu \(\displaystyle{ y=x^2}\). Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie obszarem w I ćwiartce pomiędzy parabolą a osią OX. W obszarze tym porusza się kula bilardowa (jako punkt materialny) odbijając się od brzegu \(\displaystyle{ \alpha}\) zgodnie z regułą "kąt padania=kąt odbicia". Dowieść, że kula odbije się od brzegu \(\displaystyle{ \alpha}\) skończenie wiele razy.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ