sinus, cosinus - dlaczego minus w tym miejscu ?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zientek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 19 razy

sinus, cosinus - dlaczego minus w tym miejscu ?

Post autor: zientek »

Witam!
Mam problem z zadaniem liczb zespolonych. Obliczyć pierwiastki.
Może nie będę podawał całego zadania i moich obliczeń bo wszystko jest na pewno dobrze wykonane - podejrzewam, że to gdzieś brak w mojej wiedzy. Mam taką postac.

\(\displaystyle{ cos \left( \pi + \frac{\pi}{6} \right) + i\sin \left( \pi + \frac{\pi}{6} \right) = -\cos \frac{\pi}{6} - i\sin \frac{\pi}{6}}\)

To jest zapis z ćwiczeń i podejrzewam ze jest wykonany dobrze.

Mój problem polega na tym, że nie wiem dlaczego w wyniku przy isin jest minus, a nie plus ?

Bo rozumiem, że:

\(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{\pi}{6} \right) = \cos \pi + \cos \frac{\pi}{6}}\)

Tak czy nie ? Proszę o rozpisanie tego co napisałem na początku - skąd to się wzieło ?

Oczywiście sprawdziłem w tablicy wszystkie wartości, ale jakoś nie mogę sobie z tym poradzić.

Z góry dziękuję i licze na szybko odpowiedz bo juz niebawem kolokwium
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

sinus, cosinus - dlaczego minus w tym miejscu ?

Post autor: Kartezjusz »

Przesunięcie się o kąt półpełny przeniósł Cię z I ćwiartki na trzecią gdzie i sinus i cosinus mają wartości ujemne.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4800
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1408 razy

sinus, cosinus - dlaczego minus w tym miejscu ?

Post autor: Szemek »

zientek pisze: Bo rozumiem, że:

\(\displaystyle{ \cos \left( \pi + \frac{\pi}{6} \right) = \cos \pi + \cos \frac{\pi}{6}}\)

Tak czy nie ? Proszę o rozpisanie tego co napisałem na początku - skąd to się wzieło ?
Nie

Uzupełnij swoją wiedzę o trygonometryczne wzory redukcyjne - znajdziesz je w Kompendium albo poszukaj w sieci.
ODPOWIEDZ