Równania logarytmiczne...

Zagadnienia dot. funkcji logarytmicznych i wykładniczych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
marlenka1890
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 22 maja 2009, o 19:10
Płeć: Kobieta

Równania logarytmiczne...

Post autor: marlenka1890 »

a)\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} } log_{8} \frac{ x^{2}-2x }{x-3}=0}\)
b)\(\displaystyle{ log_{3} [7+ log_{5}( x^{2}+9)]=2}\)
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1866
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Równania logarytmiczne...

Post autor: kolanko »

\(\displaystyle{ log_{ \frac{1}{2} } log_{8} \frac{ x^{2}-2x }{x-3}=0 \Rightarrow log_{8} \frac{ x^{2}-2x }{x-3} = 1 \Rightarrow 8=\frac{ x^{2}-2x }{x-3}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

Równania logarytmiczne...

Post autor: Dasio11 »

W obydwu skorzystaj z definicji logarytmu.
ODPOWIEDZ