Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
nuta17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 maja 2008, o 22:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 8 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: nuta17 »

Oblicz granice :

a) \(\displaystyle{ \lim_{x\to 1} (x-1) \tg \frac{\pi x}{2}}\)


b) \(\displaystyle{ \lim_{x\to\pi} \frac{\sin mx }{\sin nx}}\)

c) \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{2}- \sqrt{1+\cos x} }{ \sin x^{2} }}\)

d) \(\displaystyle{ \lim_{x\to 0} \frac{ \sqrt{\cos x} - \sqrt[3]{\cos x} }{ \sin x^{2} }}\)

Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

PS. Nie wiem dlaczego nie wyświetla ale w a) x dązy do 1, w c) x dązy do 0 i z d również do 0.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2009, o 12:43 przez czeslaw, łącznie zmieniany 6 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Ocena poziomu trudności zadania w temacie jest absolutnie zbędna, nazwa tematu powinna korespondować z jego treścią.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: Nakahed90 »

Popraw najpierw zapis bo za bardzo nie wiadomo o jakie granice chodzi.
nuta17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 maja 2008, o 22:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 8 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: nuta17 »

poprawilam:D i czekam na jakiegos dobrego człowieka:)
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: Nakahed90 »

a) \(\displaystyle{ x-1=t}\)
c) sprzężenie
nuta17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 10 maja 2008, o 22:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Krakow
Podziękował: 8 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: nuta17 »

A co to jest sprzezenie? bo jestem pewna iz tego na lekcjach nie mialam:(-- 28 listopada 2009, 13:06 --ok juz wiem co to jest sprzezenie, probowalam i nic mi dalej takim sposobem nei wychodzi, podobnie w przykladzie a - podstawialam y=x+1 i rowniez nei mam pomyslu na dalsze rozwiazanie
danieldaniel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 30 lis 2009, o 18:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: danieldaniel »

witam - masz juz rozwi azanie przykładu D ? - mam taki sam i nie mogę go ruszyć !!! - mail do mnie liberad@wp.pl
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Granice funkcji (wyrażenia trygonometryczne)

Post autor: Dasio11 »

D) wygląda jakby dało się de l'Hospitalem...

P.S. Jest OK, wychodzi \(\displaystyle{ -\frac{1}{12}}\)
ODPOWIEDZ