dawno nie miałem funkcji i nie moge sobie poradzić z tym:
wyznacz dziedzinę funkcji f określonej wzorem
a) \(\displaystyle{ f(x)=\frac{2}{x^2 +1}}\)
b) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{5-x}}\)
c) \(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x+3}+\sqrt{x-1}}\)
d) \(\displaystyle{ f(x)=3x-1}\)
wyznacz dziedzine funkcji f
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
wyznacz dziedzine funkcji f
Dziedzine wyznaczasz tak:
To co pod kreską ułamkową różne od zera.
To co pod pierwiastkiem większe (lub równe ) od zera
a w Twoim ostatnim przypadku widać ,ze x ε R
To co pod kreską ułamkową różne od zera.
To co pod pierwiastkiem większe (lub równe ) od zera
a w Twoim ostatnim przypadku widać ,ze x ε R
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
wyznacz dziedzine funkcji f
a) \(\displaystyle{ D_{f}=\mathbb{R}}\)
b) \(\displaystyle{ D_{f}=(- \infty; 5>}\)
c) \(\displaystyle{ D_{f}=)}\)
d) \(\displaystyle{ D_{f}=\mathbb{R}}\)
Dziedzina funkcji to zbiór argumentów funkcji, dla któych dana funkcja przyjmuje sensowne wartości. Czyli np. w przykładzie b) założenie to \(\displaystyle{ 5-x q 0}\) itd.
b) \(\displaystyle{ D_{f}=(- \infty; 5>}\)
c) \(\displaystyle{ D_{f}=)}\)
d) \(\displaystyle{ D_{f}=\mathbb{R}}\)
Dziedzina funkcji to zbiór argumentów funkcji, dla któych dana funkcja przyjmuje sensowne wartości. Czyli np. w przykładzie b) założenie to \(\displaystyle{ 5-x q 0}\) itd.
-
lewela1
- Użytkownik

- Posty: 48
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 23:57
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łódzkie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 4 razy
wyznacz dziedzine funkcji f
a)
\(\displaystyle{ x^2+1 \neq 0 \\ x \in R}\)
b)
\(\displaystyle{ 5-x \geq 0 \\ 5 \geq x}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; 5>}\)
c)
1'
\(\displaystyle{ x+3 \geq 0 \\ x \geq -3}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
2'
\(\displaystyle{ x+1 \neq 0\\ x \geq 1}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
wiec calosc
\(\displaystyle{ x \in }\)
d)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
\(\displaystyle{ x^2+1 \neq 0 \\ x \in R}\)
b)
\(\displaystyle{ 5-x \geq 0 \\ 5 \geq x}\)
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ; 5>}\)
c)
1'
\(\displaystyle{ x+3 \geq 0 \\ x \geq -3}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
2'
\(\displaystyle{ x+1 \neq 0\\ x \geq 1}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
wiec calosc
\(\displaystyle{ x \in }\)
d)
\(\displaystyle{ x \in R}\)
-
zientek
- Użytkownik

- Posty: 67
- Rejestracja: 6 lis 2006, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 19 razy
wyznacz dziedzine funkcji f
Moje pytanko bo ja to robie i mi wychodzi jak w punkcie 1' , ale nierozumiem tego drugiego zalozenia skad ono sie wzielo, czy ktos moglby mi to wytlumaczyc ? Z góry dziękuję!lewela1 pisze: c)
1'
\(\displaystyle{ x+3 \geq 0 \\ x \geq -3}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
2'
\(\displaystyle{ x+1 \neq 0\\ x \geq 1}\)
\(\displaystyle{ x \in }\)
wiec calosc
\(\displaystyle{ x \in }\)
- Calasilyar
- Użytkownik

- Posty: 2495
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
wyznacz dziedzine funkcji f
po prostu oba wyrażenia podpierwiastkowe muszą byc \(\displaystyle{ \geq 0}\)... a to \(\displaystyle{ x+1\neq 0}\) to jest lapsus, gdyż oczywiście powinno byc \(\displaystyle{ x-1\geq 0}\).
