Czy ktoś mógłby mi sprawdzić ,czy dobrze wyznaczyłem tą pochodną ?
\(\displaystyle{ f'(x)=(x^{x^{x}})'=e^{x^{x}lnx}(x^{x}(lnx+1)lnx+\frac{1}{x})}\)
oraz pokazać mi jak wyznaczyć tą
\(\displaystyle{ f'(x)=(sin2x 2^{x} x^{2})'}\)
Pochodne funkcji
- Grzegorz Getka
- Użytkownik

- Posty: 224
- Rejestracja: 19 mar 2006, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WEiTI PW
- Pomógł: 4 razy
Pochodne funkcji
Wzór na pochodną iloczynu:
\(\displaystyle{ \Large 2cos2x 2^{x} x^{2} +sin2x 2^{x} ln2 x^{2} + sin2x 2^{x} 2x}\)
\(\displaystyle{ \Large 2cos2x 2^{x} x^{2} +sin2x 2^{x} ln2 x^{2} + sin2x 2^{x} 2x}\)
Ostatnio zmieniony 28 maja 2006, o 11:26 przez Grzegorz Getka, łącznie zmieniany 1 raz.
- bolo
- Użytkownik

- Posty: 2352
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Pochodne funkcji
W pierwszym brakuje jeszcze dodatkowo pochodnej \(\displaystyle{ x^{x}}\):
\(\displaystyle{ y=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}}\)
\(\displaystyle{ y'=[e^{ln((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}}]'=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([(g(x))^{h(x)}]'ln(f(x))+(g(x))^{h(x)}[ln(f(x))]')=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([e^{ln(g(x))^{h(x)}}]'ln(f(x))+frac{(g(x))^{h(x)}}{f(x)})=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([(g(x))^{h(x)}(g'(x)ln(h(x))+frac{g(x)}{h(x)}))ln(f(x))+frac{(g(x))^{h(x)}}{f(x)})}\)
Myślę, że nigdzie się w tym gąszczu nie walnąłem...
W drugim:
\(\displaystyle{ y=f(x)g(x)h(x)}\)
\(\displaystyle{ y'=[f(x)g(x)h(x)]'=\\=[f(x)(g(x)h(x))]'=\\=f'(x)(g(x)h(x))+f(x)[g(x)h(x)]'=\\=f'(x)(g(x)h(x))+f(x)(g'(x)h(x)+g(x)h'(x))=\\=f'(x)g(x)h(x)+f(x)g'(x)h(x)+f(x)g(x)h'(x)}\)
Grzegorz Getka - zgubiłeś \(\displaystyle{ 2}\) przed \(\displaystyle{ cos 2x}\)
\(\displaystyle{ y=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}}\)
\(\displaystyle{ y'=[e^{ln((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}}]'=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([(g(x))^{h(x)}]'ln(f(x))+(g(x))^{h(x)}[ln(f(x))]')=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([e^{ln(g(x))^{h(x)}}]'ln(f(x))+frac{(g(x))^{h(x)}}{f(x)})=\=((f(x))^{(g(x))^{h(x)}}([(g(x))^{h(x)}(g'(x)ln(h(x))+frac{g(x)}{h(x)}))ln(f(x))+frac{(g(x))^{h(x)}}{f(x)})}\)
Myślę, że nigdzie się w tym gąszczu nie walnąłem...
W drugim:
\(\displaystyle{ y=f(x)g(x)h(x)}\)
\(\displaystyle{ y'=[f(x)g(x)h(x)]'=\\=[f(x)(g(x)h(x))]'=\\=f'(x)(g(x)h(x))+f(x)[g(x)h(x)]'=\\=f'(x)(g(x)h(x))+f(x)(g'(x)h(x)+g(x)h'(x))=\\=f'(x)g(x)h(x)+f(x)g'(x)h(x)+f(x)g(x)h'(x)}\)
Grzegorz Getka - zgubiłeś \(\displaystyle{ 2}\) przed \(\displaystyle{ cos 2x}\)
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Pochodne funkcji
No ja to pierwsze dokładnie to robiłem tak:
\(\displaystyle{ f'(x) =(x^{x^{x}})'=(e^{x^{x}lnx})'=e^{x^{x}lnx}(x^{x}lnx)'= e^{x^{x}lnx}(x^{x}(lnx+1)lnx+\frac{1}{x})}\)
\(\displaystyle{ f'(x) =(x^{x^{x}})'=(e^{x^{x}lnx})'=e^{x^{x}lnx}(x^{x}lnx)'= e^{x^{x}lnx}(x^{x}(lnx+1)lnx+\frac{1}{x})}\)
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
Pochodne funkcji
Faktycznie To ma wyglądać tak :
\(\displaystyle{ f'(x) =(x^{x^{x}})'=(e^{x^{x}lnx})'=e^{x^{x}lnx}(x^{x}lnx)'= e^{x^{x}lnx}(x^{x}(lnx+1)lnx+\frac{x^{x}}{x})}\)
Jakoś to przeoczylem wczoraj( a raczej już dzis ) chyba troche pozno bylo
\(\displaystyle{ f'(x) =(x^{x^{x}})'=(e^{x^{x}lnx})'=e^{x^{x}lnx}(x^{x}lnx)'= e^{x^{x}lnx}(x^{x}(lnx+1)lnx+\frac{x^{x}}{x})}\)
Jakoś to przeoczylem wczoraj( a raczej już dzis ) chyba troche pozno bylo